Romania a absorbit fonduri europene de 1,9 miliarde euro, 10% din suma alocata

fonduri europene, absorbtie

“Platile efective pana acum catre beneficiari au fost de 1,9 miliarde euro. In momentul de fata ne aflam la jumatatea perioadei (2007-2013, n.r.), la care se adauga inca doi ani de zile pentru facturi. Astfel, deadline-ul final pentru absorbtia celor 20 de miliarde de euro de la Comisia Europeana, neluand in calcul fondurile din agricultura, este 31 decembrie 2015”, a mentionat Dragoi.

Acesta a adaugat ca absorbtia fondurilor europene reprezinta o prioritate pentru Romania, datorita faptului ca au un efect multiplicator.

“Avand in vedere ca astazi, la jumatatea perioadei, platile efective sunt de 10%, trebuie sa identificam o serie de masuri care sa relanseze aceasta absorbtie. Aceasta relansare a absorbtiei s-a tot facut, mai ales in anul 2010, prin masuri care au vizat eliminari de proceduri, de pasi birocratici, de stimulare, fie pe parte financiara, fie pe parte de prefinantare a absorbtiei. Ceva trebuie facut ca sa optimizam si numarul de contracte semnate, dar si efectiv platile catre beneficiari”, a spus Dragoi.

Acesta a mentionat ca pana in prezent sunt depuse 25.000 de proiecte, cu o valoare cumulata totala de 47 miliarde euro.

“Cand ajungem la partea de proiecte contractate, adica cele care au fost deja analizate din cele depuse, observam ca avem un numar de aproape 7.000 de proiecte contractate cu o valoare totala de circa 15 miliarde euro”, a mai spus Dragoi.

Reprezentantul MFP sustine ca, in momentul de fata, stocul de proiecte semnate, gata de implementare, este de circa 5.000 de proiecte, cu o valoare estimata de aproximativ 10 miliarde euro.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.