Primarii din Deleni si Tansa au fost pusi oficial sub acuzare pentru coruptie in cazul unor finantari SAPARD

Primarul comunei Tansa si fostul edil al comunei Deleni au fost trimisi in judecata de procurorii DNA. Amandoi sunt acuzati ca au masluit acte pentru a obtine fonduri europene. Proiectele vizau extinderea retelei de apa in sate din comune. „Eu ca primar eram departe de banii care se dadeau”, sustine fostul primar din Deleni.

Primarul si secretarul Consiliului Local din comuna Tansa au fost pusi sub acuzare pentru inselaciune si folosire de documente false pentru obtinerea de fonduri europene. Potrivit actului de acuzare intocmit de procurorii Serviciului Teritorial al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), cei doi ar fi obtinut in anul 2003 fonduri de la bugetul Uniunii Europene, dar cu documente nereale. Anchetatorii au precizat in situatia de fapt ca, in luna octombrie 2003, Costica Sterea, primarul comunei Tansa si presedinte al comisiei de atribuire a contractului de extindere a retelei de alimentare cu apa, a depus dosarul de finantare la Agentia SAPARD.

Lucrarile cuprindeau infiintarea retelei de alimentare cu apa a satelor Tansa si Suhulet (comuna Tansa), precum si a localitatilor Jigoreni si Valeni (comuna Tibanesti). In cadrul proiectului trebuiau executate mai multe lucrari, printre care si unele de proiectare si executie bransament electric, investitia ridicindu-se la 600 milioane de lei vechi. Trei sferturi din bani (aproximativ 448 milioane de lei vechi) proveneau de la bugetul Uniunii Europene, iar diferenta prin cofinantare de la bugetul de stat. Anchetatorii spun insa ca, la dosarul inaintat Agentiei SAPARD, Sterea a depus mai multe documente pe care apareau semnaturile unor membri din comisie, dar care nu participasera la sedinte.

„Documentele contineau mentiuni nereale legate de implicarea unora dintre membrii comisiei in evaluarea ofertelor/atribuirea contractelui si, respectiv, participarea persoanelor respective la sedintele comisiei, rezultate din contrafacerea prin imitatie a semnaturilor acestora”, precizeaza procurorii DNA. Primarul Costica Sterea nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei. In acelasi dosar, secretarul Consiliului Local Tansa, Vasile Panainte, a fost pus sub acuzare pentru aceleasi fapte. Procurorii i-au retinut aceeasi situatie de fapt, el fiind secretarul comisiei de atribuire a contractului.

La Deleni, membrii comisiei de evaluare nu au participat la sedinta

Si fostul primar al comunei Deleni a fost pus sub acuzare tot pentru inselaciune si folosirea de documente false la atragerea de bani din fondurile Uniunii Europene. Procurorii DNA sustin in actul de acuzare ca in lunile august si octombrie 2003, Gheorghe Furtuna, la vremea respectiva primar al comunei Deleni, a depus la Agentia SAPARD doua dosare de finantare in cadrul investitiei pentru alimentarea cu apa potabila a satelor Poiana Federeni, Slobozia si Deleni Vale. Valoarea lucrarilor de proiectare si executie pentru bransamente ce trebuiau executate in cadrul extinderii se ridica la aproximativ 1,2 miliarde de lei vechi, aproximativ 903 milioane de lei vechi proveniti din fonduri europene. DNA sustine in actul de acuzare ca pe documentele depuse la SAPARD se gasesc inscrisi membrii din comisia de evaluare a ofertelor si atribuire a contractului, care nu au participat la sedinta.

„Proiectul a fost finalizat in 2006 si predat catre RAJAC si de atunci reteaua este in functiune si oamenii au apa. In documentele respective, daca o virgula nu era pusa cum scrie in manualul SAPARD, nici macar nu incepea lucrarea, apoi sa mai dea si banii. Se faceau verificari de la mai multe institutii care trimiteau procesul verbal la Bucuresti ca sa de OK-ul pentru efectuarea platilor. Eu ca primar eram departe de banii care se dadeau si am fost numit presedinte de comisie pentru ca asa era legea. Daca asa au vrut domnii procurori, vom merge in instanta sa ne demonstram nevinovatia”, a spus Gheorghe Furtuna.

In acelasi dosar, procurorii l-au trimis in judecata si pe Dorin Guzgan, administrator al firmei Aldovlad SRL care este acuzat ca a determinat o alta persoana sa intocmeasca in fals o oferta cu date contabile nereale, pentru care firma sa fie eligibila la selectia de oferte. „Oferta tehnica continea date nereale referitoare la cifra de afaceri anuala si profitul anual net aferent anilor 2000, respectiv 2001, perioada in care societatea nu a desfasurat activitate economica”, precizeaza DNA.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top