Magda Tepoi a fost condamnata la cinci ani si jumatate de inchisoare pentru deturnare de fonduri europene

Ex-presedinta Camerei de Comert a Regiunii Unu Nord Est (CCRUNE) Iasi, Magda Tepoi, a fost condamnata marti de Tribunalul Iasi la 5 ani si 6 luni de inchisoarea pentru comiterea infractiunii de deturnare de fonduri europene. Sentinta nu este definitiva iar avocatul Magdei Tepoi, Ionel Nechita, a declarat ca va face recurs.

Procesul a durat aproape doi ani dupa ce Magda Tepoi a fost trimisa in judecata de procurorii bucuresteni in anul 2005 sub acuzatia de deturnare a 211.000 euro din fonduri europene.

In cele din urma prejudiciul s-a recalculat la valoarea de 133.000 euro, suma ce a reprezentat o parte din finantarea unui proiect european cu fonduri nerambursabile, derulat in perioada 2003-2004.

Anchetatorii au ajuns la concluzia ca frauda s-a creat prin intermediul unor contracte de publicitate deoarece banii platiti firmelor favorizate la licitatiile pentru implementarea proiectului PHARE s-ar fi intors la Camera de Comert prin intermediul unor contracte de publicitate pentru CCRUNE Iasi. Ziarul a functionat chiar in sediul CCRUNE Iasi, fiind infiintat de avocatul Mihail Vlasov si Magda Tepoi, si a fost folosit de cei doi in campania electorala din 2008, avand o orientara clar proPNL.

Se profileaza ani grei de puscarie pentru Magda Tepoi

Judecatorii Tribunalului par de neclintit cu fosta sefa a Camerei de Comert a Regiunii Nord-Est, acuzata ca a fraudat fonduri UE. Ei au mentinut pedeapsa de 5 ani si 6 luni de inchisoare, data de instanta anterioara.

Magda Tepoi, fosta sefa a Camerei de Comert si Industrie a Regiunii Unu Nord-Est, nu i-a induplecat deloc pe judecatori. Tribunalul a respins ieri apelurile formulate in cazul Magdei Tepoi, cauza in care fosta directoare a Camerei de Comert si Industrie a Regiunii Unu Nord-Est este acuzata de fraudarea unor fonduri europene.

“In dosarul privind-o pe Tepoi Magda a fost respins apelul formulat de inculpata si a fost mentinuta sentinta instantei de fond”, a declarat judecatorul Daniela Amancei, purtatorul de cuvint al Tribunalului Iasi.

Contactata telefonic, fosta directoare a Camerei de Comert si Industrie a Regiunii Unu Nord-Est a spus ca va ataca sentinta la instanta de judecata superioara. “Nu stiam ca s-a dat deja sentinta. Nu stiu ce sa spun despre hotarire, trebuie sa ma sfatuiesc cu avocatul meu. Cu siguranta voi face recurs si vom vedea ce se va intimpla”, a precizat Magda Tepoi.

In acelasi timp, avocatul acesteia a mentionat ca este dezamagit de solutia instantei de judecata. “Sunt profund dezamagit. S-au facut noi probatorii in apel si s-a incercat sa se demonstreze ca «superspecialistii» de la DNA Bucuresti nu au dreptate. Am crezut ca, la apel, vor fi judecatori mai experimentati. Dar am impresia ca, acum, la Tribunal, sunt judecatori care beau suc de morcov cu paiul. Am considerat ca, fiind dintr-o generatie mai noua, vor percepe mai bine probleme ce tin de noul gen de infractiuni, legate de fonduri europene, de infractionalitatea informatica, insa lucrurile nu stau asa. Incercam sa facem ceva, dar, de fapt, batem pasul pe loc. Vom face recurs”, a spus avocatul Ionel Nechita.

Amintim ca Magda Tepoi a contestat sentinta data de magistratii de la Judecatoria Iasi, care au condamnat-o in 2009 la 5 ani si 6 luni de detentie, pentru ca ar fi fraudat fonduri din programul PHARE 2001 – “Dezvoltare economica regionala prin perfectionarea continua a intreprinzatorilor”.

Procurorii anticoruptie au sustinut ca, in perioada 2003 – 2004, managerul de proiect Magda Tepoi ar fi deturnat fonduri europene in interes personal. Oamenii legii au sustinut ca, in acea perioada, banii ar fi fost cheltuiti de fosta directoare a Camerei de Comert Iasi in scop personal sau in avantajul unor societati comerciale si fundatii care nu ar fi trebuit sa beneficieze in mod legal de finantare europeana.

Anchetatorii au estimat prejudiciul la peste 100.000 de euro, iar instanta a obligat-o pe Magda Tepoi la returnarea sumei de 133.000 de euro catre Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Pe de alta parte, fosta directoare a Camerei de Comert Iasi si-a sustinut mereu nevinovatia, atit in fata procurorilor, cit si in fata judecatorilor, precizind ca proiectul pe care l-a condus a avut succes, iar banii au fost cheltuiti strict pentru dezvoltarea acestuia.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.