
La nivel regional, in Moldova, sint in aceasta situatie 33 de proiecte, care nu au reusit sa obtina de la banci, in timp util, cofinantarea necesara pentru implementarea proiectelor.
Proiectele realizate cu fonduri europene au inceput sa intre in malaxorul crizei financiare. Mai trist este ca esecurile apar chiar din fasa, adica imediat dupa aprobarea si demararea lor. In principal s-a ajuns aici din cauza ca bancile nu vor sa le mai acorde bani pentru cofinantare.
Fenomenul nu poate fi decit ingrijorator, daca tinem seama de faptul ca afacerile cu fonduri de la Uniunea Europeana sint singura rotita din economie care se mai invirte cit de cit si care poate crea un efect de antrenare si in restul sectoarelor de activitate.
Societatea comerciala Pam Mosna, persoana fizica Ioan Mocanu si Asociatia Familiala Bojoga Virginia sint trei beneficiari care au investit mii de euro pentru realizarea proiectelor, bani pe care i-au pierdut anul acesta din cauza birocratiei bancilor. Toate cele trei proiecte au fost depuse in anul 2008 pe Masura 121 ce vizeaza achizitiile de utilaje.
„Noi am depus prima data proiectul in aprilie 2008, dar nu a trecut pentru ca nu am avut punctajul necesar. Aveam nevoie doar de un tractor si o combina dar nu indeplineam criteriile. Ne-am hotarit sa depunem din nou proiectul in decembrie 2008 si am adaugat citeva utilaje, printre care si un selector de seminte, ce costa 100.000 de lei. Nu aveam nevoie de el, dar doar asa puteam avea punctajul necesar”, povesteste Ignat Maricela, administrator SC Pam Mosna SRL.
Proiectul care a avut o valoare de aproximativ 500.000 de euro a primit unda verde in aprilie 2009, insa conditia ca acesta sa fie implementat in totalitate era ca pina pe 12 aprilie 2010 societatea sa achizitioneze selectorul de seminte. „Asta a fost conditia impusa de UE. Si cei de la Centru, care se ocupa de primirea proiectelor, s-au mirat. Nu am reusit sa obtinem finantare de la banca si nici nu am reusit sa obtinem o aminare pentru achizitionarea selectorului de seminte. Prin urmare am renuntat la proiect, iar in primavara ne-a fost reziliat contractul. Am pierdut cam 30.000 de lei, bani dati la firma de consultanta, pe drumuri, documente si fel de fel de acte. Si acum am vrut sa luam un credit pentru motorina necesara la 600 de hectare. Ne-au cerut hirtii, hirtii si iar hirtii si tot nu ne-au dat creditul. Regulile astea sint facute pentru cei care au bani nu pentru cei care vor cu adevarat sa faca ceva”, a incheiat ieseanca de 40 de ani.
Proiectul depus de catre AF Bojoga Virginia, in valoare de 105.000 de euro, viza achizitii de utilaje agricole in comuna Golaesti. Din anul 2008, de cind a fost depus si pina in prezent, Bojoga Virginia nu a reusit sa obtina cofinantare necesara. „Am renuntat, ca nu am avut bani. Partea noastra, de 40%, era de 170.000 de lei. Proiectul a fost aprobat in aprilie 2009 si de atunci nu am reusit sa obtinem banii necesari de la banci pentru ca vroiau fel de fel de garantii. Am vrut un tractor cu toate gama de utilitati la el. Am renuntat acum una-doua luni, iar contractul este in curs de reziliere. Am dat la firma de consultanta 20.000 de lei pentru proiect, bani pe care i-am pierdut”, a sustinut ieseanca de 39 de ani.
Intrebata daca va mai depune un proiect pe viitor, Bojoga a ezitat. „Deocamdata, cu dezastrul economic, stam deoparte”, a adaugat aceasta.
Si proiectul depus de Ioan Mocanu a fost reziliat. Cu o valoare de aproximativ 11.000 de euro, proiectul viza achizitionarea unor utilaje agricole pentru ferma vegetala a P.F. Mocanu P. Ioan din localitatea Aroneanu. „Ziarul de Iasi” a incercat sa ia legatura cu beneficiarul proiectului, dar acesta nu a raspuns la repetatele apeluri telefonice.
Conducerea Centrului Reginal Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) Iasi sustine ca vina apartine beneficiarilor, pentru ca nu si-au asigurat cofinantarea din timp. „Ne pare rau si este foarte trist faptul ca se pierd acesti bani. Vin si la noi si se pling, dar nu tine de noi si nu-i putem ajuta. Trebuia sa-si faca un plan foarte bine pus la punct din momentul in care au depus proiectele. Au pus caruta inaintea boilor, iar acum nu mai avem cum sa-i ajutam”, a sustinut Liviu Bulgaru, directorul CRPDRP Iasi, care a mentionat ca la nivelul intregii Regiuni de Nord Est exista 33 de contracte de finantare reziliate sau in curs de reziliere.
Depresiunea nu a iertat pe nimeni
Pensiunea Popasul Paun, ridicata cu fonduri nerabursabile prin programul SAPARD, se afla cu un picior in groapa. Firma pe numele careia a fost ridicata pensiunea a fost actionata in judecata de catre o firma de leasing pentru recuperarea unor rate neachitate la achizitionarea unui autovehicul de lux. Proprietarul pensiunii, Ilie Meiu, a accesat in 2007, prin SAPARD, 100.000 de euro din fonduri europene si alti 300.000 de euro de la o banca pentru imobil. Pensiunea a fost finalizata in anul 2008, dar din cauza crizei afacerea nu mai merge, proprietarul fiind in incapacitate de a-si mai achita ratele. VB Leasing Romania IFN SA si VBL Broker de asigurari SRL au dat Pensiunea Paun in judecata si cer insolventa acesteia pentru datorii totale de 44.200 de lei.
Un alt proiect ridicat din fonduri europene prin SAPARD, care a ajuns in deriva, este pensiunea Cardinale Resort. Societatea Fortus Construct SRL, condusa de Iulian Manole Coman si Ioana Coman a primit in decembrie 2006 o finantare nerambursabila de 88.442 euro. Fondurile au fost accesate pentru constructia pensiunii din Bucium, investitie finalizata in septembrie 2007. Pe linga banii primiti de la UE asociatii firmei s-au folosit si de banii unei firme de leasing. Din cauza crizei firma nu au mai putut achita ratele.