1.780 de cereri de finantare pentru afaceri in mediul rural

Masura 312, proiecte, cereri, finantare, obiective, contracte, investitii

Pentru aceasta sesiune au fost disponibile fonduri in valoare de 95,85 de milioane de euro, iar numarul foarte mare de cereri depuse arata interesul major pe care aceasta Masura il suscita.

Proiectele urmeaza sa fie evaluate de catre expertii APDRP si selectate pentru finantare in functie de punctajul obtinut, in limita sumei maxime alocate pentru proiectele depuse in sesiunea amintita.

Cele mai multe cereri de finantare au fost depuse in Regiunea 3 Sud – Muntenia (445 de proiecte) si in Regiunea 6 Nord – Vest (340 proiecte).

Proiectele vizeaza o multitudine de activitati, printre care putem aminti achizitionarea de utilaje pentru prestarea serviciilor auxiliare productiei vegetale, infiintarea de service-uri auto, a centrelor de intretinere corporala, deschiderea de cabinete veterinare, ateliere mestesugaresti, tipografii, copy center, fabrica de incaltaminte, imbuteliere apa si multe altele.

Finantarea nerambursabila in cadrul acestei Masuri poate ajunge pana la 70% din valoarea totala eligibila a investitiei, dar nu va putea depasi 200.000 de euro. Fondurile europene nerambursabile acordate prin Masura 312 pot sprijini peste 200 de activitati eligibile, care vor fi dezvoltate numai in mediul rural.

Informatii suplimentare

Masura 312 – “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi ” se incadreaza in Axa III – “imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale” a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si are ca obiectiv general dezvoltarea durabila a economiei rurale prin incurajarea activitatilor non-agricole, in scopul cresterii numarului de locuri de munca si a veniturilor aditionale.

Obiectivele specifice ale Masurii 312 sunt crearea si mentinerea locurilor de munca in spatiul rural, cresterea valorii adaugate in activitatile non-agricole, crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, prestate de catre micro-intreprinderi.

Printre obiectivele operationale se regasesc crearea de micro-intreprinderi, dar si dezvoltarea celor existente in sectorul non-agricol din spatiul rural. Alte obiective operationale privesc incurajarea initiativelor de afaceri promovate in special de catre tineri si femei, incurajarea activitatilor mestesugaresti si a altor activitati traditionale, cat si reducerea gradului de dependenta fata de agricultura. 

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 312 sunt micro-intreprinderile si persoane fizice neinregistrate ca agenti economici care se vor angaja insa ca pana la data semnarii contractului de finantare sa fie autorizate cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca micro-intreprinderi.

Investitiile in activitati non-agricole productive care privesc industria usoara. Spre exemplu articolele de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc. Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in activitati de procesare industriala a produselor lemnoase – incepand de la stadiul de cherestea (ex. mobila), in mecanica fina, asamblarea masinilor, productia de unelte si obiecte casnice, de ambalaje sau alte asemenea investitii.

Investitiile pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti, de artizanat si a altor activitati traditionale non-agricole cu specific local au in vedere prelucrarea fierului sau a lanii, olaritul, brodatul, sau confectionarea instrumentelor muzicale traditionale.

Totodata, pot fi finantate si activitatile de marketing – mici magazine de desfacere a propriilor produse obtinute din aceste activitati.
in ceea ce priveste crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, printre investitiile eligibile sunt cele pentru serviciile de croitorie, frizerie, cizmarie, dar si cele care asigura conectarea si difuzarea Internetului, mecanizarea, transportul – altele decat achizitia mijloacelor de transport.

Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in protectia fitosanitara si insamantare artificiala a animalelor, in servicii pentru reparatii masini, unelte si obiecte casnice.

In cadrul Masurii, va fi sprijinita achizitionarea de echipamente de producere a energiei din surse regenerabile, altele decat biocombustibilii, insa numai ca parte componenta a proiectelor de investitii sprijinite prin aceasta masura.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.