
Astfel, Parohia Apostolache, in calitate de beneficiar de fonduri nerambursabile Regio, a devenit beneficiarul contractului de finantare pentru proiectul „Restaurarea si punerea in valoare a ansamblului medieval al fostei Manastiri Apostolache”.
Proiectul este finantat din Programul Operational Regional 2007 – 2013, Axa prioritara 5 „Dezvoltarea durabila si promovarea turismului”, Domeniul major de interventie 5.1 „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe” si are o valoare totala de 12.926.435,20 lei.
Valoarea totala eligibila a proiectului este de 9.578.570 de lei, din care asistenta financiara nerambursabila solicitata este in valoare de 9.386.998,60 lei, iar contributia beneficiarului este de 191.571,40 lei.
Proiectul se va derula pe o perioada de 47 de luni si are ca obiectiv general cresterea importantei turismului cultural-religios de pe Valea Cricovului, prin restaurarea si conservarea ansamblului medieval al fostei Manastiri Apostolache din judetul Prahova. Lucrarile de restaurare si conservare ce se vor executa la Complexul Apostolache vor viza biserica fostei manastiri, casa parohiala, zidul de incinta, anexa gospodareasca si aleile carosabile si pietonale.
Ansamblul fostei Manastiri Apostolache, monument de arhitectura, inscris in lista monumentelor istorice din judetul Prahova, este atestat la mijlocul secolului al XVII-lea. Acest ansamblu a fost realizat in vremea domnitorului Matei Basarab incepand cu mijlocul secolului al XVII-lea si finalizat in a doua jumatate a acestui secol, ctitor fiind comisul Apostolache.
Contractul de finantare semnat pe 28 iulie 2010 reprezinta o contributie substantiala la pastrarea identitatii culturale, fapt ce conduce implicit la revigorarea socio-economica a regiunii prin dezvoltarea zonelor turistice, zonelor de cazare si de agrement. In acest context, prin valorificarea patrimoniului cultural-religios se vor resuscita activitatile mestesugaresti, prelucrarea lemnului, arta decorarii, pictura pe sticla, dar si manifestari etno-culturale religioase traditionale.
Prin aceasta investitie se doreste refacerea traseului turistic de pe Valea Cricovului, ce va pune in valoare o zona bogata in vestigii istorice.