Modalitatile de incheiere a unui parteneriat public-privat au fost modificate

Aderarea la Uniunea Europeana implica cresterea asistentei financiare acordate Romaniei, ajungand la aproximativ 1,9 Miliarde Euro in 2007 si 2,7 Miliarde Euro in 2008, fapt ce presupune un efort sporit din partea autoritatilor pentru asigurarea cofinantarii aferente. Astfel, avand in vedere ca beneficiarii finali ai asistentei financiare nerambursabile sunt cetateni europeni, in conformitate cu principiul nedescriminarii, orice companie de servicii publice poate solicita finantarea unor proiecte, indiferent de regimul juridic al activelor sale, cu conditia ca transferul acestor active din proprietatea sau administrarea unei autoritati publice in proprietatea sau administrarea unui agent economic privat sa aiba loc in cadrul unui proces transparent.

Dezvoltarea unor proiecte de tip parteneriat public-privat poate reprezenta o resursa importanta atat din punct de vedere financiar, precum si din punct de vedere tehnologic si inovativ daca se are in vedere necesitatea de investitii in infrastructura publica din Romania, in special in domeniile mediului si transporturilor, pe de o parte, si constrangerile bugetare pe de alta parte.
Astfel, s-a propus modificarea si completarea OG 16/2002 privind contractele de parteneriat public-privat, precum si a Legii 219/1998 privind regimul concesiunilor, proiect de lege care va fi in curand promulgat, deoarece a fost adoptat si de Camera Deputatilor si de Senat.

Au fost introduse o serie importanta de modificari, de dragul transparentei mult clamate. Astfel, contractul de parteneriat public-privat va putea fi incheiat pe o perioada de timp determinata, dar nu mai mare de 49 de ani, in functie de durata de amortizare a investitiilor sau de modalitatile de finantare convenite, in scopul realizarii unui proiect prin care sa se aloce in mod adecvat riscurile pe baza unui mecanism adecvat de remunerare.

Totodata, autoritatea publica este obligata sa publice in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a VI-a, in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene si/sau intr-un jurnal international de larga circulatie intentia de a initia un proiect de parteneriat public-privat, in conformitate cu normele metodologice de aplicare a prezentei legi. In termenul prevazut in anuntul public, dar nu mai putin de 60 de zile de la data publicarii intentiei de initiere a unui proiect de parteneriat public- privat, autoritatea publica primeste scrisori de intentie insotite de documentul atasat scrisorii de intentie, din partea investitorilor interesati. In termen de 60 de zile de la expirarea termenului, autoritatea publica va selectiona cele mai bune scrisori de intentie, exprimate in termeni tehnici, economici si financiari de catre investitori. In cazul in care au fost depuse minimum 3 scrisori de intentie sau nu au putut fi selectate cel putin 3 scrisori de intentie, proiectul va fi reluat numai prin initierea unei noi proceduri complete.

Sursa: , Cotidianul Romania Libera online, 11 noimebrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top