De unde avem cele 75 de milioane de euro pentru „crearea unei imagini pozitive a Romaniei ca destinatie turistica”

Romania, turism, POR, prefinantare, proiect, cereri, brand

In momentul intocmirii Ghidului solicitantului de fonduri pentru astfel de activitati, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei – Autoritatea de Management si Ministerul Turismului – solicitant erau doua institutii distincte.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a solicitat bani europeni in cadrul Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 – „Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare, in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica”.

Mai exact, operatiunea A – „Crearea unei imagini pozitive a Romaniei ca destinatie turistica prin definirea si promovarea brandului turistic national”, pentru care valoarea unui proiect trebuie sa fie cuprinsa intre minimum cinci milioane de lei si maximum 100 de milioane de lei.

Alocare de 75 de milioane de euro

Pentru aceasta operatiune, Uniunea Europeana aloca 75 de milioane de euro pentru perioada 2007-2013, iar solicitantul (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, prin Directia Generala Marketing pentru Turism) poate sa depuna maximum trei cereri de finantare in perioada de implementare, care nu poate depasi 31 iulie 2015.

De asemenea, activitatile propuse spre finantare nu trebuie sa mai fi fost finantate din fonduri comunitare in ultimii cinci ani si sa nu beneficieze de fonduri publice din alte surse de finantare.

Beneficiarul are obligatia de a include in bugetul institutiei co-finantarea in cadrul proiectului, sume pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile in cadrul proiectului si sume pentru acoperirea contributiei din fondurile structurale in cadrul proiectului (sume ce vor fi cheltuite in avans de catre beneficiari pana la rambursarea cheltuielilor de catre Autoritatea de Management).

In plus, trebuie sa se asigure prefinantare, adica sume transferate din bugetul de stat sau din instrumente structurale catre beneficiar, prin plata directa sau prin plata indirecta, pentru lichidarea angajamentelor de plata fata de un contractor.

Prefinantarea are loc in stadiul initial de implementare a proiectului, in baza unui contract de finantare incheiat intre beneficiar si Autoritatea de Management in vederea asigurarii derularii corespunzatoare a proiectelor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top