
Finantarea europeana alocata acestor proiecte se ridica la aproximativ 10.5 milioane de euro, suma la care se adauga contributia celor doua state membre si, dupa caz, cea a beneficiarilor.
Al treilea apel de propuneri de proiecte a fost lansat la 8 octombrie 2009, de catre Agentia Nationala de Dezvoltare din Ungaria, in calitate de Autoritate de Management, impreuna cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului din Romania, in calitate de Autoritate Nationala.
Cele 280 de proiecte depuse au fost supuse unei proceduri de evaluare intr-o singura etapa, 80 fiind aprobate pentru finantare, in cadrul reuniunii din 27-28 iulie 2010, care a avut loc la Szeged, in Ungaria.
In cadrul celui de-al treilea apel de propuneri de proiecte, aplicantii au avut posibilitatea de a depune proiecte cu o valoare maxima de 1.5 milioane de euro.
Atragerea fondurilor europene prin acest program, reprezinta o oportunitate reala atat pentru dezvoltarea economica si sociala a regiunii de granita romano-maghiare, cat si pentru consolidarea cooperarii transfrontaliere.
Aria eligibila pentru finantare cuprinde judetele aflate la granita romano-maghiara (judetele Satu Mare, Bihor, Arad si Timis pe partea romana, respectiv Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés si Csongrád pe partea maghiara).
Pe langa administratiile locale si judetene, organizatiile non-profit, asociatiile microregionale sau agentiile de dezvoltare regionala, pot obtine finantare, printre altele, si agentiile pentru protectia mediului sau cele de gestionare a apelor/deseurilor, parcurile nationale, institutiile de invatamant, organizatiile de sprijinire a turismului si a afacerilor, precum si agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
Implementarea proiectelor selectate in cadrul celei de-a treia solicitari de propuneri de proiecte va contribui, in mod special, la imbunatatirea accesului la retelele transfrontaliere de transport si comunicatii, la imbunatatirea gospodaririi transfrontaliere a apelor si gestionarii deseurilor, la dezvoltarea activitatilor comune turistice, de afaceri si de protectie a mediului, respectiv la crearea si intarirea structurilor si retelelor comune de sanatate, cultura si educatie.
Urmatoarele solicitari de propuneri de proiecte din cadrul programului se preconizeaza a fi lansate in toamna acestui an, atat pentru proiectele de tip soft, cat si pentru cele de infrastructura sau de investitii la scara redusa.