Uniunea Europeana acorda o serie de derogari pentru capitolul Impozitare

Romania a reusit sa obtina din partea Uniunii Europene la sfarsitul saptamanii trecute o serie de derogari de la introducerea unor accize suplimentare din 2007. Tara noastra a solicitat renegocierea capitolului Impozitare pentru ca dupa inchiderea acestui capitol, in iunie 2003, Uniunea Europeana a mai adoptat o serie de reglementari care se regasesc in sfera accizelor.

Pe langa introducerea accizelor la unele produse neimpozitate pana acum, directiva adoptata de Bruxelles in acest sens stipuleaza si unele cresteri de accize. Printre produsele unde urmeaza sa se introduca accize se numara energia electrica, gazul si pacura.
Astfel, la energia electrica dupa momentul integrarii romanii ar fi avut de platit o acciza de un Euro pentru fiecare MWh, iar firmele de doua ori mai putin. Bucurestiul a cerut si a reusit sa obtina o perioada de tranzitie de 3 ani dupa momentul aderarii, ceea ce va insemna ca romanii vor simti in buzunare euroacciza la energia electrica incepand din 2010.

In ceea ce priveste gazele naturale folosite in scopuri necomerciale, Romania a obtinut o perioada de tranzit de 3 ani, urmand ca acciza, a carei valoare a fost stabilita la 2,6 Euro/gigajul putere calorica, sa fie platita din 2010.

Pentru pacura, un alt produs la care se introduce acciza, Romania a obtinut o derogare de 3 pentru cea utilizata in termoficare si de 2 ani pentru cea utilizata in alte scopuri. La nivelul Uniunii Europene valoarea accizei a fost stabilita la 15 Euro la 1.000 de kilograme.

Alinierea la nivelul de accize stabilit de aquis-ul comunitar se va face in patru ani de la data aderarii pentru benzina fara plumb si de 6 ani pentru motorina folosita drept carburant pentru automobile, avand in vedere ca aici cresterea accizei este si mai mare.

Dupa noile reglementari, in UE accizele la motorina au crescut de la 245 Euro la 330 Euro/1000 litri, in conditiile in care la noi nivelul acesteia este in prezent de 190 Euro/1000 l.

La motorina fara plumb, pentru care romanii platesc acum o acciza de 267 euro/1000 litri, cresterea va fi in UE de la 287 la 359 de euro la 1.000 de litri, iar la acest nivel ar fi trebuit sa ajunga si benzina romanilor pana in 2007.

Sursa: , Romania Libera online, 1 decembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.