Austriecii aduc energie verde la Bacau

Bacau, energie verde, parteneriat, Austria, proiect, surse regenerabile

Consilierii locali urmeaza sa voteze maine decizia prin care Primaria se va asocia cu firma Holzindustrie Schwighofer din Austria in vederea amplasarii pe terenul CET a unei instalatii de cogenerare in valoare de peste 50 de milioane de lei.

Conform proiectului, adus deja la cunostinta consilierilor locali, energia va fi produsa prin arderea de biomasa, obtinuta din procesarea de material lemnos. Desi proiectul de asociere nu a fost inca aprobat, conform acestuia, grupul de cogenerare ar trebui sa intre in functiune la sfarsitul lunii octombrie.

“Prin realizarea acestei centrale contribuim la atingerea tintelor de mediu asumate de Romania. Totodata, se creaza premise pentru asigurarea unor noi locuri de munca dar si obtinerea unor fonduri suplimentare la bugetul local”, a explicat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau in expunerea de motive.

Pe langa producerea de energie electrica, Primaria Bacau spera ca, odata cu darea in folosinta a instalatiei de cogenerare, sa rezolve si problema furnizarii catre populatie a energiei termice pe timpul iernii.

“Aceasta instalatie va fi astfel proiectata incat sa asigure si rezerva partiala a instalatiilor detinute de CET ce urmeaza sa foloseasca biomasa pentru producerea energie termice”, se mai arata in expunerea de motive. Finantarea intregii investitii va fi realizata de catre firma Austriaca iar Primaria Bacau va contribui cu un teren in suprafata de 50.000 de metri patrati.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.