Ministerul agriculturii a selectat cereri de finantare de 48,6 milioane euro prin Programul Operational de Pescuit

MADR, POP, cereri, finantare, FEP, program, obiective, buget

Programul Operational de Pescuit are ca obiectiv, printre altele, promovarea unui sector piscicol competitiv, asigurarea unui pescuit durabil, avand in vedere aspecte legate de protectia mediului, dezvoltarea sociala si bunastarea economica. Prin POP sunt accesate sumele alocate Romaniei din Fondul European pentru Pescuit (FEP) pentru perioada de programare 2007-2013.

Bugetul alocat acestui program se ridica la 307,6 milioane euro, din care 230,7 milioane euro reprezinta contributia FEP, iar 76,9 milioane euro contributia nationala, de la bugetul de stat.

MADR va organiza, in 20 octombrie, o licitatie deschisa pentru contractul de prestare de servicii privind utilizarea sumei destinate prin POP, pentru care va aloca 1.399.936 euro, fara TVA.

“Suma de 1.399.936 euro reprezinta 1% din fondul alocat acestei scheme de garantare, 75% fiind alocatie financiara din FEP si 25% alocatie din bugetul national”, potrivit MADR. Cheltuielile de gestiune se calculeaza pentru intreaga perioada de derulare a schemei, respectiv 2010 – 2015.

“Contractul de servicii se va incheia cu una dintre institutiile financiare bancare sau nebancare active pe piata de garantare a creditelor din Romania inregistrate in Registrul Special al BNR care participa la licitatii. Scopul licitatiei este atribuirea contractului de servicii in scopul dezvoltarii unor instrumente financiare pentru a mari gradul de accesibilitate a solicitantilor POP la sistemul
de creditare oferit de institutiile financiar bancare”, arata datele MADR.

Vor fi acordate garantii pentru proiectele depuse in cadrul princilpalelor masuri – Masura 1.3 (Investitii la bordul navelor si selectivitate), Masura 1.4 (Pescuitul de coasta la scara redusa), Masura 1.5 (Compensatii socio-economice pentru managementul
flotei comunitare de pescuit), Masura 2.1 (Acvacultura), Masura 2.2 (Pescuit in apele interioare), Masura 2.3 (Prelucrarea si comercializarea pestelui), Masura 3.3 (Porturi de pescuit, puncte de debarcare si adaposturi).

In martie 2010 au fost lansate primele masuri din cadrul POP pentru dezvoltarea sectorului piscicol.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.