A fost publicat ghidul pentru Masura 221 – Prima impadurire a terenurilor agricole!

ghidul solicitantului, Masura 221, impadurire, terenuri agricole

Documente:
Ghidul solicitantului

Proiectele se vor putea depune incepand din data de 01 Octombrie 2010, sesiunea de depunere proiecte tine pana in data de 30 Octombrie 2010.

Masura 221 se incadreaza in Axa II – “Imbunatatirea mediului si a spatiului rural” si are ca obiectiv general imbunatatirea conditiilor de mediu in spatiul rural prin folosirea si gospodarirea durabila a terenurilor agricole prin impadurire.

Aceasta masura vizeaza imbunatatirea conditiilor de mediu in spatiul rural prin folosirea si gospodarirea durabila a terenului prin impadurire. Masura este destinata prevenirii pagubelor produse de factorii naturali daunatori, reducerii eroziunii solurilor, imbunatatirii capacitatii de retentie a apei, cresterii calitatii aerului, producerii de biomasa, inclusiv masa lemnoasa de calitate, prin mentinerea, sau, dupa caz, cresterea biodiversitatii.

Obiectivul specific:
Cresterea suprafetei de padure cu rol de protectie a apei, solurilor, a padurilor cu rol de protectie impotriva factorilor naturali si antropici daunatori, precum si de asigurare a functiilor recreative, pe baza rolului multifunctional al acesteia.

Obiectivul operational:
Extinderea suprafetei ocupate de paduri prin sprijinirea lucrarilor de impadurire si intretinere a plantatiilor.
Padurile infiintate prin aceasta masura sunt menite sa protejeze componentele de mediu pe baza rolului multifunctional pe care il au.

Contributia publica (comunitara si nationala) aferenta Masurii 221 este de 263.610.733 euro.

Categoriile de solicitanti eligibili care primesc sprijin prin aceasta masura sunt:

1. dupa statutul juridic:
– Persoanele fizice (inclusiv persoane fizice autorizate);
– Persoanele juridice;
– Grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice;
– Autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol, numai pentru compensarea costurilor legate de infiintarea plantatiilor forestiere si pentru cheltuielile aferente intocmirii proiectului de impadurire.

2. Dupa activitatea desfasurata:
– Fermieri;
– Alti detinatori de teren agricol.

Tipurile de plati aferente masurii 221 sunt urmatoarele:
1. O prima pentru lucrarile de infiintare a plantatiilor forestiere, in functie de zona geografica in care se efectueaza impadurirea;
2. O prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei pe o perioada de 5 ani, (incepand cu anul infiintarii plantatiei), variabila in functie de zona geografica in care s-a facut impadurirea si de anul de intretinere;
3. O prima compensatorie anuala pe ha, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririi, fixa pentru o perioada de 15 ani (incepand cu anul infiintarii plantatiei) dar variabila in functie de clasificarea beneficiarilor ca fermieri sau alti detinatori de terenuri agricole.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.