Actiunile Marie Curie: numar record de cereri pentru burse de cercetare UE

actiunile Marie Curie, burse de cercetare UE, proiecte, cercetare

Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret a declarat: “Investitia UE in invatamant superior si cercetare este cruciala, deoarece ajuta Europa sa concureze pe scena mondiala. Aceasta investitie contribuie si la indeplinirea obiectivelor Europa 2020, prin facilitarea proiectelor comune de cercetare pe teritoriul UE. Numarul mare de solicitanti ai burselor noastre Marie Curie subliniaza importanta pe care comunitatea de cercetare o acorda programului si experienta internationala pe care acesta o ofera.”

Cercetatori in miscare

Peste 15 000 de cercetatori au primit burse individuale Marie Curie, de la infiintarea acestora in 1990. Pot aplica pentru o bursa cercetatori cu doctorat sau cu experienta de cercetare de cel putin patru ani. Sprijinul este disponibil pentru cercetatorii care se deplaseaza in Europa, dar si in alte parti ale lumii. Bursele sunt disponibile si pentru cercetatori de varf din afara UE care doresc sa realizeze proiecte de cercetare in Europa.

Cererile pentru burse sunt evaluate de catre un comitet independent alcatuit din oameni de stiinta renumiti la nivel european si international. Evaluarea se bazeaza pe calitatile stiintifice ale proiectului si pe impactul probabil al acestuia asupra competitivitatii europene, precum si pe excelenta institutului gazda si a cercetatorului.

Ca urmare a numarului mare de solicitanti, se finanteaza doar cele mai bune proiecte. Rezultatele selectiei 2010 sunt asteptate spre sfarsitul anului.

Bursierii Marie Curie beneficiaza de o formare profesionala excelenta care ii pregateste pentru viitoare locuri de munca. Ei primesc contracte de angajare de pana la trei ani, precum si prestatii sociale complete si o pensie. Bursele includ si o contributie la costurile de cercetare si formare.

Dr Charlotte Faurie, o cercetatoare franceza care a primit o bursa pentru a studia dezvoltarea copilului la Universitatea Sheffield din Marea Britanie intre 2005 si 2007 isi aminteste: “Marie Curie mi-a oferit libertatea si flexibilitatea care sunt atat de importante atunci cand inca iti mai cauti locul si specialitatea in lumea stiintei.” Dr Charlotte Faurie este convinsa ca bursa Marie Curie i-a impulsionat cariera, actionand ca o rampa de lansare catre o pozitie permanenta de cercetare in tara sa de origine.

Actiunile Marie Curie

In plus fata de bursele individuale, actiunile Marie Curie sustin si candidatii la doctorat, parteneriatele intre mediul academic si industrie, schimburile pe termen scurt si reintegrarea cercetatorilor care revin din strainatate.

Actiunile Marie Curie fac parte din programul “Persoane” din cadrul celui de-Al 7-lea program-cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica. In 2011, acestea vor avea un buget total de 772 de milioane EUR si sunt asteptate sa creeze 7 000 de noi locuri de munca.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.