
Daca toate procedurile vor decurge normal, in primavara anului 2011 are urma sa fie alocata prima transa de 30% din valoarea investitiei.
Presedintele CJ Bihor, Radu tirle, i-a atentionat pe consilierii din opozitie ca ar fi o greseala „istorica” sa respinga acest proiect prin care se vor asigura servicii de alimentare cu apa si canalizare, conform practicilor UE, in majoritatea zonelor urbane, pana in anul 2015.
Peste 200.000 de persoane au urma sa beneficieze de acest proiect, ceea ce inseamna aproape 40% din populatia totala a judetului Bihor. Consilierii au aprobat studiul de fezabilitate (actualizat) cu indicatorii tehnico-economici.
In prima etapa de implementare, respectiv perioada 2009 – 2013, proiectul cuprinde investitii pentru tratarea si distributia apei potabile, precum si colectarea si epurarea apei uzate in municipiile Oradea si Beius, localitatea Tinca, dar si cele zece localitati din zona metropolitana a Oradei.
In scopul atragerii unor sume cat mai mari din fonduri europene, la initiativa primarului municipiului Oradea, a fost infiintata Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Aparegio.
Tot in acest scop, Compania de Apa Oradea s-a extins in localitatile limitrofe orasului si a preluat serviciile si retelele din Beius si Tinca.
Proiectul intitulat „Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Bihor” va fi finantat in cadrul programului POS Mediu, Axa 1.
Din cele peste 93,4 milioane de euro, 82% provin din fonduri structurale, iar diferenta se acopera din bugetul Ministerului Mediului si al membrilor Aparegio, adica de la consiliile locale si Consiliul Judetean. inceperea lucrarilor este preconizata a avea loc in primavara anului 2011.