Rezultate ale negocierilor Romania – Uniunea Europeana

In procesul de negociere pentru aderare, Romania a obtinut 50 de perioade de tranzitie si aranjamente tranzitorii – cele mai multe dintre toate statele din actualul val de extindere. Comparativ, Polonia a obtinut 48 de perioade de tranzitie, Ungaria – 35, Malta – 47.

In al doilea rand, Romania a mai obtinut pentru perioada 2007-2009 un pachet financiar in valoare de 11 Miliarde Euro sub forma de angajamente, din care plati efective de aproximativ 6 Miliarde Euro, adica 2 Miliarde Euro anual.

Astfel, la capitolul deseuri, pentru respectarea cerintelor europene specifice depozitarii acestora, din cele 265 de depozite municipale orasenesti inventariate, s-au obtinut perioade de tranzitie etapizate pentru 101 depozite de deseuri, pana in 2017, ceea ce impune si respectarea regulamentului privind supravegherea si controlul transportului de deseuri in, dinspre si inspre Comunitatea Europeana.

Costurile totale pentru aplicarea legislatiei de mediu au fost estimate la aproximativ 29,3 Miliarde Euro, pentru perioada 2004-2018, din acestea 3,82 Miliarde Euro (13,04%) pentru depozitarea deseurilor. La acestea se adauga o mare parte din costurile care revin pentru controlul poluarii industriale, estimate la 5,26 Miliarde Euro.

Finantarea va fi asigurata in proportie de 18,4% (5,4 Miliarde Euro) de la bugetul de stat, 33,8% (9,9 Miliarde Euro) din fonduri comunitare, 26,6% (7,8 Miliarde euro) de la agentii economici, 21,2% (6,2 Miliarde Euro) din alte surse – Fondul de Mediu, proiecte internationale, imprumuturi externe, surse extrabugetare, proiecte de parteneriat public-privat.

Au mai obtinut perioade de tranzitie 23 de depozite din industria energetica, chimica si metalurgica, precum si cinci depozite miniere. Din cele cinci depozite miniere, trei isi vor incheia activitatea la 31 decembrie 2010, iar pentru doua dintre ele s-a obtinut perioada de tranzitie pentru confirmare si continuarea activitatii pana la 31 decembrie 2011.

Sursa: , Realitatea Romaneasca online, 21 decembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top