„Desi am depus la Agentia de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) documente pentru incasarea sumelor datorate din subventii in valoare de peste patru milioane de lei, doar circa 2% din aceste sume au fost platite pana in prezent. Chiar si acest mic procent a fost deblocat abia in luna martie 2007”, a declarat directorul general al firmei Protan, Cristina Plesca.
Consortiul Protan-Atev, concesionarul activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala in Romania, sustine ca trebuia sa primeasca subventii de circa patru milioane de lei, iar reprezentantii Agentiei de Plati afirma ca nu au acordat sumele pentru ca firma a raportat date false.
Ea sustine ca sucursalele locale ale agentiei de plati interpreteaza diferit legislatia si solicita documente justificative diferite, ceea ce intarzie procesarea si aprobarea dosarelor. In replica, reprezentantii APIA afirma ca asocierea Protan-Atev a raportat date false in documentele depuse la agentie, acesta fiind motivul pentru care subventiile nu au fost acordate.
„N-au respectat procedura. Ei sunt cei care nu au inteles legislatia. Daca un kilogram de deseuri pleaca de la un depozit, acelasi kilogram trebuie sa ajunga la unitatea de neutralizare, iar ei trebuie sa justifice toate cantitatile. Se intampla sa aiba documente ca au plecat cinci tone si au ajuns doua. Nu puteam da subventii pe aceste doua tone”, a declarat directorul general al APIA, Nicolae Sterghiu.
Consortiul format din Protan-Romania si Atev-Ungaria a castigat, in luna martie a anului trecut, licitatiile organizate de Agentia pentru Domeniile Statului (ADS) pentru concesionarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala, inclusiv cadavrele de animale, in cele opt regiuni de dezvoltare. Activitatea de ecarisaj este sprijinita printr-un sistem de subventii aprobat printr-o hotarare de Guvern intrata in vigoare la 20 octombrie 2006. Hotararea prevede ca in cazul cadavrelor de animale a caror colectare si neutralizare sunt in responsabilitatea consiliilor locale, cat si in cazul animalelor din gospodarii, sprijinul acordat de catre stat firmei de ecarisaj este de 100% din tarif, iar beneficiarul serviciilor nu plateste nicio suma. Pentru deseurile animale provenite de la ferme si firme care activeaza in industria alimentara, subventia reprezinta 50% din nivelul tarifului, restul sumei fiind suportat de beneficiar. Subventiile sunt acordate atat companiei care a primit in concesiune activitatea de ecarisaj, cat si firmelor care isi neutralizeaza deseurile prin instalatii proprii. Legislatia permite firmelor sa utilize propriile sisteme pentru neutralizarea deseurilor, iar Protan-Atev spune ca acest lucru afecteaza profitabilitatea firmei, mai ales in conditiile in care in contractul incheiat cu ADS nu a fost precizata cantitatea de deseuri pe care compania o va colecta anual.
„Daca marii producatori de deseuri animale efectueaza neutralizarea in propriile unitati, iar Protan-Atev este solicitat peste tot in tara pentru ridicarea cantitatilor mici, se creeaza o situatie de inechitate. (…) in contract nu este specificata o anumita cantitate de deseuri de origine animala pe care Protan-Atev ar trebuie sa o colecteze si neutralizeze. La momentul respectiv, autoritatile nu au fost capabile sa puna la dispozitia noastra o evidenta clara a cantitatilor de deseuri pe teritoriul Romaniei”, a spus Plesca.
Firma este nemultumita de vidul legislativ din domeniul sanitar-veterinar, care nu ii permite sa utilizeze un parc auto recent achizitionat. Autoritatea Veterinara a abrogat, in decembrie 2006, prevederile care reglementau autorizarea mijloacelor de transport din domeniul animal, inclusiv a masinilor care transporta deseuri de origine animala. Insitutia nu a emis pana in prezent un alt act normativ. „Am achizitionat masini noi, care au sosit deja in tara, insa nu pot fi autorizate sanitar-veterinar din cauza vidului legislativ. Situatia este confirmata in raportul unei echipe de control formate din reprezentanti ai ADS si ai Ministerului Agriculturii, din luna februarie. Pana in decembrie 2006, 13 dintre cele 58 de masini noi cumparate recent au fost autorizate sanitar-veterinar, restul asteapta inca norme de autorizare. intre timp, Protan-Atev plateste inutil ratele de leasing si taxele de inchiriere a unor autovehicule autorizate sanitar-veterinar care sa completeze capacitatea de transport”, a mentionat Plesca.
Protan-Atev s-a angajat sa realizeze investitii de 13,6 milioane euro in primul an de concesiune, pentru reabilitarea si imbogatirea parcului auto, implementarea unui software pentru managementul colectarii deseurilor si pentru retehnologizarea tuturor unitatilor. Daca investitiile nu vor fi finalizate pana la 31 martie, contractul va fi reziliat, iar firma va fi obligata sa asigure neutralizarea deseurilor pana cand societatea care va castiga noua licitatie isi va incepe activitatea. Directorul general al ADS, Tanczos Barna, a declarat, recent, ca firma a depus pana in prezent documente care justifica realizarea a peste 90% din investitiile programate. Protan-Atev are contracte de colectare si neutralizare a deseurilor cu 2.855 de firme si circa 1.800 de consilii locale si primarii. Activitatea de ecarisare, respectiv de colectare si neutralizare a deseurilor de origine animala, inclusiv cadavrele de animale, reprezinta o cerinta europeana pentru protectia animalelor si prevenirea transmiterii de boli de la animale la om.