Neamt: Cheile Bicazului vor fi luminate non-stop

Cheile Bicazului, iluminat, finantare, proiect tehnic, fonduri europene

Proiectul tehnic presupune montarea de stalpi si proiectoare pe Chei astfel incat noaptea acestea sa fie vizibile. De asemenea, investitia mai presupune extinderea retelei electrice pentru 25 de casute de mestesugari din Chei si realizarea unei retele de iluminat stradal.

Consilierii judeteni se vor strange vineri pentru a vota acest proiect, chiar daca, pana la stingerea conflictului dintre judetele Neamt si Harghita nu se poate face nimic. “Acum este vorba numai despre aprobarea studiului tehnic de dezvoltare a infrastructurii turistice din zona Cheile Bicazului. Fara aceste documentatii nu se poate face nimic”, a declarat Daniel Vinca, purtatorul de cuvant al CJ Neamt.

Bani din fonduri europene

Conform planurilor de dezvoltare, E.ON Moldova ar trebui sa extinda reteaua cu mai multe linii electrice, posturi de transformare si stalpi de beton. Totodata, proiectul prevede si realizarea unui nou circuit in lungime de 1.320 de metri, care va alimenta corpurile de iluminat public si va fi echipat cu trei tablouri de distributie si comanda pentru iluminatul arhitectural din zona Lacu Rosu. Valoarea totala a investitiei va fi de 1,84 milioane de lei, bani ce urmeaza sa fie obtinuti din fonduri europene.

“Razboi” la granita cu judetul Harghita

Aceste planuri vor ramane pe hartie pana cand judecatorii vor da un verdict in procesul intentat de CJ Harghita Prefecturii Neamt si Primariei Bicaz Chei, cu privire la delimitarea granitei dintre cele doua judete.

“Nu avem nimic concret la aceasta data si asteptam si noi sa vedem ce se intampla”, a spus Gheorghe Oniga, primarul din Bicaz Chei. In timp ce autoritatile din Harghita cer apartenenta asupra Cheilor Bicazului, autoritatile din Neamt spun ca zona le apartine, potrivit Legii 2 din 1968, ultima care a impartit teritorial Romania.

“S-ar putea sa mai existe termene de amanare a procesului, deoarece au fost demarate procedurile de delimitare a localitatilor in interiorul judetelor”, a spus Mihai Archip, prefectul de Neamt.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.