Comisia Europeana acorda 1,15 miliarde de euro Romaniei ca sprijin pentru balanta de plati

Comisia Europeana, sprijin, imprumut, Romania, balanta de plati

UE a platit astazi 1,15 miliarde de euro Romaniei, ceea ce reprezinta a treia transa a programului de asistenta a balantei de plati acordata Romaniei in mai 2009. Plata celei de a treia transe urmeaza evaluarii pozitive de catre Comisie a implementarii de catre autoritatile romane a programului de politici economice din cadrul pachetului de asistenta multilaterala in valoare de 20 miliarde de euro.

Masurile de consolidare fiscala ambitioase agreate cu autoritatile in mai si iunie au fost puse in aplicare asa cum a fost prevazut. in plus, autoritatile au luat alte masuri pentru a compensa pentru cresterea economica mai slaba.

Sub politicile curente si presupunand o executie bugetara riguroasa, Romania ar trebui sa atinga tintele de deficit pentru 2010 si respectiv 2011 (7,3 % si 4,9 % din PIB in termeni ESA). Romania isi mentine angajamentul de a-si reduce deficitul bugetar sub 3 % din PIB in 2012.

Au fost realizate progrese bune in ceea ce priveste celelalte reforme din program, care reprezinta conditionalitati pentru celelalte transe ale imprumutului UE. O reforma majora a sistemului de pensii a fost recent adoptata de parlament. Un consiliu fiscal independent a fost creat pentru a imbunatati cadrul de politici fiscale.

Guvernul s-a angajat sa ia alte masuri pentru a ameliora absorbtia fondurilor UE si pentru a combate evaziunea fiscala. De asemenea autoritatile sunt pe cale sa puna ultimele retusuri normelor de aplicare a legii salarizarii unice. Legea salarizarii unice este o legislatie cheie pentru a asigura ca salariile din sectorul public sunt pe o traiectorie sustenabila.

Masurile luate de Romania reprezinta un important pas inainte pentru a restaura stabilitatea macroeconomica si o pozitie fiscala sustenabila. In viitor va fi crucial sa se asigure ca masurile de consolidare fiscala raman in vigoare si ca efectele lor nu sunt anulate de alte politici. In plus, autoritatile trebuie sa continue sa puna in aplicare in mod riguros reformele agreate in contextul programului de asistenta multilaterala.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.