Televiziune in spatiul rural, cu fonduri europene

televiziune, spatiu rural, fonduri europene, Masura, finantare

Valoarea totala eligibila a investitiei este de 284.495 euro, din aceasta suma finantarea nerambursabila fiind de 199.147 euro, restul reprezentand cofinantarea asigurata de catre beneficiar.

A fost solicitata finantarea de 70% datorita faptului ca in cadrul unei televiziuni dotarile sunt foarte costisitoare, iar veniturile ating un nivel optim abia din al doilea an de utilizare. In cadrul proiectului se vor achizitiona echipamente tehnologice, functionale si pentru transport, utilaje specifice, se realizeaza montajul utilajelor tehnologice, etc.

Prin acest proiect, solicitantul de fonduri europene doreste realizarea unei televiziuni care are ca public-tinta strict populatia din mediul rural si care sa vina in sprijinul locuitorilor. Totodata, prin intermediul acestei televiziuni se urmareste si promovarea mestesugurilor, aceasta atingandu-se prin realizarea mai multor emisiuni pe aceasta tematica.

Accentuarea traditiilor si a ocupatiilor specifice regiunii se datoreaza dorintei beneficiarului ca acestea sa nu se piarda in contextul globalizarii, intrucat ele reprezinta unicitatea poporului roman. Acest lucru va ajuta si la orientarea profesionala a tineretului din mediul rural.

Finantarea acordata beneficiarului se incadreaza in fondurile Masurii 312 – “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro – intreprinderi” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

Activitatile pentru care beneficiarul solicita finantare nerambursabila prin APDRP se refera la productia cinematografica, video si programe de televiziune.

Emisiunile difuzate vor cuprinde problematica locuitorilor din zona rurala si difuzarea acestora in mediul rural se va realiza cu ajutorul unor retele de televiziune locale deja existente.

Informatiile transmise in cadrul emisiunilor vor ajuta la educarea si emanciparea populatiei din mediul rural cat si la asigurarea unei alternative de petrecere a timpului liber prin intermediul programelor de muzica populara si a altor emisiuni de divertisment.

Proiectul este benefic si oportun pentru publicul-tinta din spatiul rural intrucat nicio alta televiziune locala sau nationala nu se adreseaza cu predilectie populatiei rurale, in Romania existand aproximativ 7,5 milioane de gospodarii, dintre care aproximativ o jumatate sunt in mediul rural.

Printre emisiunile preconizate a fi realizate se numara “Viata satului bucovinean”, un magazin social economic informativ, o emisiune de promovare a traditiilor, datinilor si mestesugurilor populare, alta de promovare a turismului rural (agroturism), o emisiune pentru minoritati, una de consultanta economica pentru tinerii intreprinzatori etc.

Realizarea investitiei propuse va determina crearea a 8 locuri de munca in spatiul rural contribuind la cresterea numarului de locuri de munca si implicit a veniturilor aditionale. Personalul angajat va fi format din doi operatori TV, doi editori montaj video, doi redactori si doi realizatori de emisie.

Informatii suplimentare
Masura 312 – “Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” se incadreaza in Axa III – “Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale” a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si are ca obiectiv general dezvoltarea durabila a economiei rurale prin incurajarea activitatilor non-agricole, in scopul cresterii numarului de locuri de munca si a veniturilor aditionale.

Obiectivele specifice ale Masurii 312 sunt crearea si mentinerea locurilor de munca in spatiul rural, cresterea valorii adaugate in activitatile non-agricole, crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, prestate de catre micro-intreprinderi.

Printre obiectivele operationale se regasesc crearea de micro-intreprinderi, dar si dezvoltarea celor existente in sectorul non-agricol din spatiul rural.

Alte obiective operationale privesc incurajarea initiativelor de afaceri promovate in special de catre tineri si femei, incurajarea activitatilor mestesugaresti si a altor activitati traditionale, cat si reducerea gradului de dependenta fata de agricultura.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Masura 312 sunt micro-intreprinderile si persoane fizice neinregistrate ca agenti economici care se vor angaja insa ca pana la data semnarii contractului de finantare sa fie autorizate cu un statut minim de persoana fizica autorizata si sa functioneze ca micro-intreprinderi.

Se pot finanta investitiile in activitati non-agricole productive care privesc industria usoara, precum articolele de pielarie, incaltaminte, lana, blana, tricotaje, produse de uz gospodaresc. Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in activitati de procesare industriala a produselor lemnoase – incepand de la stadiul de cherestea (ex. mobila), in mecanica fina, asamblarea masinilor, productia de unelte si obiecte casnice, de ambalaje sau alte asemenea investitii.

Investitiile pentru dezvoltarea activitatilor mestesugaresti, de artizanat si a altor activitati traditionale non-agricole cu specific local au in vedere prelucrarea fierului sau a lanii, olaritul, brodatul, sau confectionarea instrumentelor muzicale traditionale. Totodata, pot fi finantate si activitatile de marketing – mici magazine de desfacere a propriilor produse obtinute din aceste activitati.

In ceea ce priveste crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, printre investitiile eligibile sunt cele pentru serviciile de croitorie, frizerie, cizmarie, dar si cele care asigura conectarea si difuzarea Internetului, mecanizarea, transportul – altele decat achizitia mijloacelor de transport.

Sunt, de asemenea, eligibile investitiile in protectia fitosanitara si insamantare artificiala a animalelor, in servicii pentru reparatii masini, unelte si obiecte casnice.

In cadrul Masurii, sunt eligibile investitiile pentru producerea de energie regenerabila prin achizitionarea de echipamente de producere a energiei din alte surse regenerabile decat biocombustibilii. Achzitionarea echipamentelor echipamentelor pentru producerea de energie care utilizeaza energia solara, eoliana, hidraulica sau geotermica este permisa numai in scopul desfasurarii activitatii economice pentru care beneficiarul este sau va fi autorizat.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.