20 de institutii de cercetare-dezvoltare din Romania vor beneficia de fonduri europene in valoare de 142 milioane de euro

institutii, contracte, finantare, cercetare-dezvoltare, investitii, POSCCE

“Este un semnal extrem de important, pentru ca noul model de crestere economica in Romania este in mod obligatoriu necesar sa se fundamenteze, pe de o parte, pe investitii, dar si pe ceea ce inseamna cercetare, inovare si dezvoltare. Semnalul de astazi pe care l-am dat este acela ca avem incredere in cercetarea romaneasca, avem incredere ca prin ceea ce fac cei din domeniul acesta vor contribui la sporirea contributivitatii si productivitatii acestei tari, ca tara competitoare in UE”, a declarat premierul la finalul evenimentului.

Primul-ministru a evidentiat importanta respectarii termenilor in derularea contractelor finantate din fonduri europene si a avertizat ca in cazul depasirii acestora, pentru a nu se pierde resursele financiare alocate, contractele vor fi reziliate iar fondurile – orientate spre alte proiecte.

“Am inceput sa devenim foarte buni la depunere de proiecte, si este un lucru imbucurator. S-au facut progrese la semnare de contracte, dar stam inca foarte slab la capitolul implementare”, a mai atras atentia premierul, aratand ca, in prezent, desi sunt semnate contracte de cateva miliarde de euro, platile efective pe toate programele operationalu sectoriale totalizeaza doar 1,2 miliarde de euro.

Seful Executivului a insistat asupra imperativelor transparentei si legalitatii in utilizarea fondurilor europene, a caror absorbtie Guvernul face eforturi sa o sprijine prin simplificarea procedurilor de accesare.

“In fiecare reuniune a Comitetului Interministerial pe fondurile europene mai simplificam o procedura. /…/. Dar nu putem substitui munca dumneavoastra, care trebuie sa fie in deplina legalitate si transparenta. Avem in vedere de asemenea, modificarea pragurilor cu privire la achizitiile publice pentru a ne pune in acord cu ceea ce exista in Europa. Exact dupa regulile europene vom adopta si legislatia romaneasca, tocmai pentru a putea asigura o mai buna absorbtie a fondurilor europene. Lucru care urmeaza sa se intample in urmatoarea luna, printr-o decizia guvernamentala”, a incheiat primul-ministru.

Axa prioritara 2 a POS-CCE are ca obiective cresterea capacitatii de cercetare prin investitii in cercetare-dezvoltare, stimularea cooperarii dintre institutiile de cercetare-dezvoltare si inovare si intreprinderi si cresterea accesului intreprinderilor la cercetare, dezvoltare si inovare.

Aceasta beneficiaza, pentru perioada 2007-2013, de o alocare de 646 milioane euro, dintre care 536 milioane de la FEDER si 110 milioane euro de la bugetul de stat. Bugetul sau reprezinta 21% din POS-CCE si aproximativ 3% din totalul fondurilor structurale si de coeziune alocate Romaniei.

Autoritatea Nationala pentru Cercetare stiintifica (ANCS), care gestioneaza Axa 2, a deschis la competitie 85% din fondurile alocate acesteia, valoarea contractelor semnate pana in prezent totalizand 245 milioane euro, adica 60% din fondurile Axei.

De contractele de finantare semnate astazi vor beneficia 20 de institutii de cercetare-dezvoltare publice din Romania, astfel:

1. Universitatea de stiinte Agronomice si medicina Veterinara Bucuresti
2. Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara “Ion Ionescu de la Brad” Iasi
3. Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj
4. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Pentru Electrochimie si Materie Condensata -Incemc- Timisoara
5. Universitatea Valahia din Targoviste
6. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice Rimnicu Valcea
7. Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti
8. Institutul National de Cerecetare Dezvoltare pentru Metale Neferoase si Rare, Bucuresti
9. Institutul National Cerecetare Dezvoltare Microtehnologie, Bucuresti
10. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Tehnica – IFT Iasi
11. Universitatea din Craiova
12. Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi
13. Universitatea din Bucuresti
14. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Aerospatiala “Elie Carafoli” – INCAS Bucuresti
15. Universitatea de Vest din Timisoara
16. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara
17. Institutul de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. G. I. M. Georgescu” Iasi
18. Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie “Cantacuzino” Bucuresti
19. Institutul de Biochimie Bucuresti
20. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj

Contractele au fost semnate de presedintele ANCS, Dragos Ciuparu, in prezenta primului-ministru Emil Boc si a ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, la sediul Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.