Ramnicu Valcea: ICSI va avea cel mai mare centru de criogenie din Europa

Ramnicu Valcea, ICSI, criogenie, laborator, investitie, finantare

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice (ICSI) Ramnicu Valcea a obtinut o finantare de 50 de milioane de lei, bani proveniti din fonduri structurale. ICSI are ca activitate verificarea si imbunatatirea tehnologiilor de separare a apei grele si a tritiului.

“Am depus un proiect pe Programul Operational Sectorial «Cresterea competitivitatii economice» si am obtinut o finantare de 50 de milioane lei. Cu banii vom realiza cel mai mare centru de Criogenie din Europa”, a declarat Ioan stefanescu directorul general al ICSI.

Aprobarea finantari a fost semnata marti, la Bucuresti, de conducerea institutului, in prezenta premierului Boc. Proiectul e denumit “Cryo-Hy: Dezvoltarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare a ICSI prin crearea unui laborator la temperaturi scazute pentru aplicatii energetice ale fluidelor criogenice”.

Cel mai mare laborator de criogenie din Europa

In 25 de luni la ICSI se va realiza un laborator de temperaturi scazute pentru aplicatii criogenice. “Prin acest laborator se va majora si capacitatea de frig a instalatiei pilot de separare a tritiului – element indispensabil in functionarea reactoarelor nucleare de la Cernavoda. Laboratorul de criogenie va deveni cel mai mare din Europa. ICSI va dezvolta parteneriate cu mai multe state din UE in domeniul cercetarii. E unul din cele mai importante proiecte ale noastre si va contribui la cresterea aportului Romaniei, prin institutul nostru, la realizarea primului reactor de fuziune nucleara de la Cadarache, Franta. ICSI va fi cel mai important centru de cercetari criogenice din Europa”, a precizat Ioan stefanescu. Directorul ICSI a sustinut ca institutul pe care il coordoneaza are cele mai avansate tehnologii din domeniul criogenic. Instalatia care va fi montata la Ramnicu Valcea si va sprijini si programul de fuziune nuclear al UE.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.