Agricultorii din Mehedinti se unesc pentru fondurile europene

Mehedinti, FAM, fonduri europene, agricultura, suprafata

Noua asociatii agricole cu persoana juridica din judet si-au dat mana si au format Federatia Agricultorilor din Mehedinti (FAM).

Initiativa tinteste cresterea sanselor de a obtine fonduri europene, a celor care se ocupa cu agricultura. FAM s-a constituit intr-un ONG care sa se ocupe, astfel, cu scrierea si promovarea proiectelor europene de finantare, dar si cu protejarea intereselor agricultorilor.

“Avem un consiliu de conducere format din specialisti si incercam sa ridicam agricultura Mehednitiului, de pe ultimul loc unde se afla in prezent, cel putin pe la jumatatea clasamentului. Ne dorim ca pana la sfarsitul lui 2011 sa fim o adevarata institutie lucratoare si sa avem cooptate peste 70% din asociatiile agricole cu caracter juridic. Planul este sa afiliem aceste societati la federatia agricultorilor din Romania, care este reprezentantul agricultorilor la Bruxelles”, ne-a spus Stefan Tarasescu, presedintele federatiei nou-infiintate.

Potrivit acestuia, 75-80% din totalul terenului cultivabil din Mehedinti sunt suprafete neexploatate.

Se tinteste formarea tinerilor agricultori Federatia a si inregistrat o reusita, chiar din primele zile de existenta. in dorinta de a transforma radical agricultura judetului, reprezentantii FAM au trimis la studii de specialitate sase tineri care se ocupa cu cresterea animalelor.

“Deja am reusit sa convingem sase tineri ciobani sa sustina examenul de admitere la facultatea de zootehnie, iar acum sunt studenti. Vrem sa incurajam tinerii din agricultura sa se specializeze, pentru a obtine performanta in domeniu”, ne-a mai spus Stefan Tarasescu.

In plus, in perioada urmatoare, organizatia va invita cadre universitare care sa ii instruiasca pe agricultori si va organiza schimburi de experienta cu fermierii din restul tarii.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.