O treime din IMM-uri au renuntat la proiectele europene castigate

IMM, fonduri europene, proiecte, POR, finantare, PIB

Friptu a aratat ca, daca in cazul proiectelor mari derulate de autoritatile locale si intreprinderile mari, nu exista renuntari la proiectele in cadrul Programului Operational Regional (POR), intreprinderile mici si mijlocii (IMM) au renuntat, in proportie de 30 la suta, la proiectele respective.

El a precizat ca retragerea proiectelor depuse in cadrul POR de catre IMM-uri a fost determinata de impasul survenit in relatia cu institutiile bancare, IMM-urile nefiind in stare se asigure cofinantarea.

“Sint undeva in jur de 30 la suta, ca numar, nu ca valoare. in general, schimbarea modului de colaborare intre microintreprinderi si sistemul bancar a generat aceasta renuntare”, a declarat Friptu, potrivit caruia nu exista nicio situatie in care IMM-urile sa trebuiasca sa returneze banii aferenti proiectelor, intrucit si-au retras proiectele inainte sa faca orice cheltuiala.

El a subliniat ca, daca retragerea proiectelor reprezinta o pierdere, banii ramin in program, iar din punctul de vedere al autoritatii de management renuntarea de catre IMM-uri la proiecte inainte sa faca orice cheltuiala este un lucru corect.

“Din punctul de vedere al programului e o pierdere, pentru ca e clar ca au fost folosite resurse si timp pentru a ajunge la finantare, dar sa nu uitam ca banii ramin in program, cu aceeasi destinatie, in aceleasi regiuni. Deci nu sint bani pierduti. Alte microintreprinderi care considera ca pot sa sustina astfel de proiecte au finantarea asigurata. Nu as putea spune ca exista o distributie uniforma. Cele mai multe proiecte la care s-a renuntat, statistic, sint in Regiunea Nord-Est”, a spus Friptu, adaugind ca regiunea respectiva dispune de cele mai mari fonduri, pentru ca programul are alocari indicative regionale dimensionate in functie de nivelul de dezvoltare, iar Regiunea Nord-Est are cel mai mic procent din PIB pe cap de locuitor din tara.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.