3.430 miliarde de lei de la buget pentru stimularea exporturilor

Banca de Export-Import a Romaniei, Eximbank – SA, are alocata in acest an de la bugetul de stat suma de 3.430 de miliarde lei pentru stimularea exporturilor si productiei de export prin produsele de asigurare si garantare, fata de 2.970 miliarde lei cat a avut in 2004.

Incepand cu 2005, Eximbank desfasoara operatiuni de asigurare si reasigurare a creditelor de export pe termen scurt, mediu si lung numai in contul statului, nu si in cont propriu, conform modificarilor aduse in toamna anului 2004 Legii nr. 96/2000 privind organizarea si functionarea Bancii de Export-Import a Romaniei Eximbank – SA si instrumentele specifice de sustinere a comertului exterior.

Renuntarea la activitatea de asigurare si reasigurare in nume si cont propriu a fost necesara pentru alinierea legislatiei si a statutului Eximbank la standardele Uniunii Europene.

Din acest an garantiile de export nu mai sunt emise de Ministerul Finantelor, ci direct de catre Eximbank, dupa aprobarea lor de catre Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior.

In urma modificarea Legii de functionare a Eximbank, banca se situeaza la nivelul tuturor institutiilor de tip ECA din intreaga lume, fiind o adevarata agentie de asigurare a creditelor de export, conform cerintelor Uniunii Europene.

Sursa: , Revista Presei online, 21 Ianuarie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.