Turnu Severin: Vila de protocol a lui Ceausescu va fi transformata in centru de afaceri

Turnu Severin, fonduri europene, centru de afaceri, documentatie

Constructia dateaza din anul 1977, atunci cand o echipa de specialisti a cautat cea mai bogata zona in oxigen pentru a ridica vila presedintelui. Aflata la circa 12 kilometri de Severin, cladirea se intinde pe o suprafata de peste 2000 de metri patrati si dispune de 22 de camere si 3 apartamente.

Intreaga proprietate ocupa peste 5000 de metri patrati, iar din terasele impunatoare se pot vedea Dunarea, hidrocentrala Portile de Fier si manastirea Sfanta Ana, de la Orsova.

In apartamentul lui Nicolae Ceausescu au fost pastrate patul, biroul de lucru si doua fotolii. Incaperea unde se odihnea Elena Ceausescu are un dormitor si o camera auxiliara, iar in vila exista si un apartament ce fusese rezervat pentru fostul presedinte al Iugoslaviei, Iosip Broz Tito.

In momentul de fata, vila apartine Consiliului Judetean Mehedinti, care o administreaza prin firma subordonata, SC. Severin 2000. Casa este deschisa publicului larg, care se poate caza aici sau poate organiza evenimente festive.

“Pretul pentru o noapte de cazare este de 150 de lei, iar daca cineva doreste sa doarma in acelasi pat in care a dormit Ceausescu, trebuie sa plateasca 180 de lei pe noapte”, ne spune Elena Boruga, receptionera vilei.

1,7 milioane de euro pentru modernizare

Desi se confrunta cu datorii de cateva zeci de mii de lei, casa de protocol va fi transformata radical de catre autoritatile judetene.

“Am depus deja o aplicatie, prin programul transfrontalier Romania-Bulgaria, pentru a obtine fonduri europene cu care sa renovam cladirea. De asemenea, ne dorim sa o transformam intr-un centru regional de afaceri europene, iar pentru aceste obiective avem nevoie de circa 1,7 milioane de euro”, ne-a spus Marius Balu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti.

In afara vilei de la Gura Vaii, fostul presedinte mai detinea o casa in Severin, care actualmente functioneaza ca muzeu de Arta.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.