600 de milioane euro finantari SAPARD mai trebuie contractati si cheltuiti pana in 2006

Se extind la maximum limitele conditiilor de eligibilitate pentru impulsionarea depunerii de proiecte. Motivul il reprezinta faptul ca mai bine de jumatate din intregul program SAPARD, aproximativ 600 milioane euro mai trebuiesc contractati si cheltuiti pana in 2006. Majorarea sumei maxime eligibile, micsorarea sumei minime, extinderea zonelor geografice sau adaugarea unor noi categorii de beneficiari sunt cateva din facilitatile adoptate in ultima parte a anului 2004.

Cele mai importante se refera la majorarea plafonului maxim pentru procesatorii din industria alimentara si la redefinirea spatiului rural. Unele modificari constituie precizari tehnice sau legate de alinierea la anumite norme europene, altele au rolul de a aduce anumite conditii din zona gri, intr-o zona mai limpede.

O alta serie de initiative de facilitati urmeaza sa fie propuse spre aprobare in perioada urmatoare. Printre acestea se numara reducerea cofinantarii private pentru tinerii care realizeaza proiecte. Masura ar putea fi implementata prin corelarea cu alte programe de sprijinire a tinerilor si prin colaborarea cu asociatii profesionale, patronale si ong-uri. Este aproape o certitudine garantarea de catre stat a creditelor pentru solicitantii de finantare.

Agentia SAPARD asteapta, conform oficialilor, doar OK-ul final al Delegatiei FMI care soseste saptamana aceasta la Bucuresti.

Modificarile au intrat in vigoare spre sfarsitul anului 2004, unele chiar de la 1 ianuarie 2005. Primele efecte s-au simtit abia in luna decembrie.

Daca in luna iunie se contractau proiecte de sapte milioane de euro, sase luni mai tarziu, suma a ajuns la 40 de milioane de euro. Un loc important il joaca realocarile de fonduri intre domenii. Subprograme privind instruirea personalului si silvicultura au pierdut aproape 100 de milioane de euro, pe cand submasuri precum procesarea carnii si laptelui au primit suplimente consistente.

De asemenea industria alimentara are alocate in plus cate doua milioane de euro. Pentru anumite categorii de intreprinzatori, cum sunt producatorii de carne si lapte, importanta contractarii unei finantari va fi de acum vitala.

Saptamana trecuta, autoritatile au dispus inchiderea a peste 2.000 de unitati, fiindca nu indeplinesc normele europene in domeniul sigurantei alimentare. Asadar, cu totii vor fi nevoiti sa realizeze investitii, inclusiv in modernizare si tehnologizare.

In cadrul Masurii 1.1. a SAPARD, plafonul maxim al sumei care poate fi solicitata a fost ridicat la 4 milioane de euro. Odata cu aceste prevederi se intentioneaza extinderea cu inca doua milioane de euro a investitiilor pentru fabricile de procesare a pestelui, realizata tot cu fonduri SAPARD.

Cresterea nivelului maxim al proiectelor a favorizat si o categorie aparte de intreprinderi agroalimentare. Fabricile de ulei, spre exemplu, pot cheltui pana la plafonul de patru milioane de euro pe activitati conexe, precum dezvoltarea mediului.

Pentru a nu defavoriza totusi micii producatori, a fost stabilit un plafon total pentru aceste proiecte de mare anvergura, la 25,6 milioane euro.

Sursa: , Revista Capital, 27 Ianuarie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top