Subventia pentru grau se dubleaza pentru anumite zone

Subventia de la stat pentru grau se dubleaza insa ajutorul de la stat il vor primi cei care au culturi in zone mai putin favorabile. Vor fi reduse treptat subventiile pentru sectorul vegetal si vor creste cele pentru sectorul zootehnic. Astfel, daca zootehnia va merge bine producatorii de cereale vor avea o piata sigura de desfacere a produselor.

Prin cresterea subventiilor pe kilogramul de carne s-a facut deja un prim pas in scimbarea modului de acordare a subventiilor, urmeaza acordarea diferentiata de subventii pentru productia de griu.

Incepand din acest an ajutorul de la stat il vor primi cei care au culturi in zone mai putin favorabile, acestia beneficiind de o suma dubla fata de anul trecut, adica 1.000-1.200 de lei/kg fata de 500 de lei/kg in 2004.

In Romania exista cinci zone de favorabilitate a caror pondere variaza de la un judet la altul. In prezent este vizata acordarea de subventii pentru zonele doi si trei de favorabilitate. In tara se cultiva anual circa 2,4 milioane hectare cu griu si, pina anul trecut, subventia s-a acordat tuturor producatorilor. Daca se aplica subventia diferentiata in functie de sol, conditii climatice etc. sprijinul statului va fi acordat pentru productia obtinuta pe 2,1 milioane hectare, ceea ce inseamna 80% din suprafata totala ocupata cu aceasta cultura.

Sursa: , Evenimentul Zilei online, 25 Ianuarie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.