Creditele in valuta sunt franate de BNR

Din 24 februarie bancile vor fi obligate sa constituie rezerve pentru toate resursele in valuta, masura ar putea avea ca efect majorarea costurilor imprumuturilor in valuta. De asemenea banca centrala a coborit din nou dobinda de interventie de la 16,5% la 15,75%. Dobinda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci. In functie de acesta, bancile isi stabilesc dobinzile la credite si depozite.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a iesit ieri la rampa cu un set de masuri menite sa calmeze ritmul de crestere a creditelor in valuta si sa incurajeze imprumuturile in lei. Astfel, bancile vor fi obligate sa plaseze 30% din resursele in valuta atrase cu maturatitate mai mare de doi ani la Banca Nationala, incepind cu data de 24 februarie, in vederea moderarii ritmului de crestere a creditului in valuta pe seama resurselor externe. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a decis aplicarea unei rate de 30% la rezervele obligatorii si pentru pasivele in valuta cu maturitate de peste doi ani atrase efectiv de banci, incepind cu data de 24 februarie 2005. Avind in vedere evolutia dobinzilor pietei, rata dobinzii bonificate pentru rezervele minime obligatorii constituite in dolari americani se majoreaza de la 0,75%, la 0,80% incepind din 24 ianuarie 2005.

In prezent, bancile constituie lunar la BNR rezerve minime reprezentind 18% din depozitele atrase in lei si 25% din resursele in valuta cu termen de pina la doi ani. Aceasta masura ar putea avea ca efect majorarea dobinzilor la creditele in valuta. Pe de alta parte, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa reduca rata dobinzii de interventie, pentru a doua oara in acest an, de la 16,5% la 15,75%, dupa ce a analizat evolutiile recente din economie si din sectorul financiar si monetar, precum si perspectivele acestora in anul 2005.

Dobinda de interventie reprezinta nivelul ratei platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara. Incepind cu jumatatea anului trecut, dobinda a scazut treptat, de la un nivel de 21,25%. Practic aceasta ar putea avea ca efect reducerea dobinzilor la imprumuturile in valuta. Pe piata interbancara, BNR a atras, joi, 25.000 miliarde lei, sub forma de certificate de depozit cu termen de trei luni, la o dobinda medie de 10,94% pe an, cu un nivel maxim de 11,74%. Dobinda medie a fost cu 6,1 puncte procentuale mai mica fata de licitatia anterioara, din luna decembrie. Procesul dezinflationist s-a mentinut in parametri apropiati de nivelul urmarit, rata anuala a inflatiei coborind in decembrie 2004 la 9,3%.

Dezinflatia a continuat si in ianuarie 2005, cresterea preturilor pe ultimele 12 luni coborind sub 9%. In domeniul monetar, evolutiile sunt de asemenea pozitive. La inceputul lui 2005, masa monetara era, in termeni reali, cu 28% peste nivelul de la inceputul anului precedent, confirmind un solid proces de remonetizare a economiei, bazat in principal pe cresterea economisirilor in moneda nationala, in conditiile unei dezinflatii evidente. In ceea ce priveste creditarea, aceasta si-a continuat expansiunea, dar pe o curba moderata, sustenabila pe termen lung. Pe componentele sale, evolutia creditului pastreaza inca unele tendinte riscante si generatoare de dezechilibre. Astfel, in 2004, creditul neguvernamental total a crescut cu 26% in termeni reali, in schimb, componenta in valuta, exprimata in euro, a inregistrat o majorare cu 57%, nivel care stimuleaza suplimentar importurile si poate genera probleme de ordin prudential bancilor si clientilor acestora, se arata in comunicat.

Sursa: , Ziarul de Iasi online, 14 februarie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.