Avantul microcreditelor

Micile afaceri incep sa simta avantul microcreditelor. Vesnica problema a micilor intreprinzatori, cea legata de accesul la finantare, nu isi gaseste rezolvarea foarte usor. Alternativele pe care le au la dispozitie sunt putine. Cei care au cel putin cateva luni de activitate pot apela totusi la institutiile de microfinantare. Bancile de regula, pentru credite de cateva mii de euro, solicita planuri de afaceri si garantii care descurajeaza majoritatea microintreprinzatorilor. Pentru acestia, precum si pentru persoanele fizice autorizate sau asociatiile familiale, exista institutiile de microfinantare. Din categoria bancilor clasice, numai una se adreseaza in mod specific micilor intreprinzatori: ProCredit Bank.

ProCredit Bank finanteaza orice tip de proiect de investitii in toate sectoarele de activitate economica (comert, productie, servicii pana la proiectele din agricultura). Pana acum, 90% din totalul creditelor acordate de catre ProCredit Bank (fosta Miro Bank) reprezinta microcreditele, iar ca volum, acestea reprezinta peste 55% din totalul portofoliului in derulare. Valoarea medie a unui credit acordat este in prezent de aproximativ 4.200 euro. Segmentul tinta vizat de organizatiile de microfinantare precum CHF de catre sunt micii intreprinzatori.

CHF se limiteaza insa la 20.000 de euro, pe cand ProCredit Bank nu are limita superioara la unul dintre produsele oferite, Creditul pentru investitii. Specificul CHF s-ar putea defini prin dobanda redusa si orientarea catre zonele rurale. Aceasta din cauza ca organizatia are si o misiune sociala, sprijinind, cu ajutorul USAID si al altor finantatori, dezvoltarea comunitatilor locale. CHF activeaza acum in 23 de judete, in special in vestul tarii si in Dobrogea. ProCredit Bank, in schimb, are o oferta mai diversificata si este mai mult orientata catre mediul urban, avand doua agentii si opt sucursale in orase mari din tara. Banca accepta, pentru creditele de pana la 2.500 de euro, si firme cu numai trei luni de activitate.

Din 1999, de cand s-a instalat prima institutie adresata micilor intreprinzatori in Romania, ProCredit Bank si-a diversificat produsele banca oferind acum trei tipuri de credite pentru business si doua tipuri de credite agricole. Dintre ultimele noutati in oferta ProCredit, enumeram: “Creditul Business se poate acorda si pe o perioada de pana la trei ani, daca valoarea creditului este mai mare de 5.000 euro si este utilizat integral pentru investitii. De asemenea, s-au introdus produse noi ca scrisorile de garantie si acreditive acordate pe baza de cash colateral sau linie de credit. In plus, creditele pentru agricultura se extind la nivelul intregii retele”. CHF are alt fel de proiecte de viitor. Acestea se refera mai putin la date tehnice privitoare la credite, si mai ales la modificarea si diversificarea programelor oferite. Se doreste incurajarea accselui la instrumente inovatoare, prin finantare si consultanta.

In acest scop, se vor identifica niste sectoare in care micii intreprinzatori pot deveni competitivi pentru a-i pregati in vederea integrarii in Uniunea Europeana. De exemplu, pentru mestesuguri si artizanat, exista un program special care ii invata pe intreprinzatori notiuni elementare de promovare si marketing.

Pe de alta parte, este de presupus ca o data cu integrarea in UE, finantarea din partea guvernului american se va opri, pentru ca vin fondurile structurale. De aceea, echipa din Romania va incepe constituirea, chiar in acest an, a unei alte institutii financiare de dezvoltare, care sa continue activitatea de creditare. Se vorlua imprumuturi de la banci, iar pe acestea le vom acorda micilor intreprinzatori pe perioade mai scurte. Practic, sumele respective se pot rula de cateva ori in decursul perioadei de rambursare catre finantator, iar diferenta de dobanda ne va asigura supravietuirea. In ceea ce priveste ProCredit Bank, statutul sau este mult mai limpede. Banca intentioneaza sa creasca si sa se extinda, acoperind o arie geografica mai larga. Avand oferte diferite si adresandu-se unui segment de intreprinzatori foarte larg, ambele categorii de institutii sunt extrem de necesare in Romania si departe de a satisface necesarul de finantare.

Tipuri de credite pentru Intreprinderi mici

CHF Conditii de eligibilitate:

 • Firma inregistrata si autorizata (ca SRL, SA, AF, PFA etc.)
 • Un an de experienta in sectorul productiei sau sase luni in toate celelalte sectoare de activitate
 • Garantii flexibile (cladiri, terenuri, echipamente, vehicule, giranti) in valoare de 120% fata de valoarea creditului plus dobanda aferenta

Tipuri de credite:
Imprumut standard

 • De la 1.000 USD la 20.000 USD
 • Dobanda: 16% raportata la sold
 • Maximum 24 luni

Imprumut pe termen scurt

 • De la 500 USD la 5.000 USD
 • Rata dobanzii 0% (comision 6%)
 • Maximum 3 luni

ProCredit Bank
Conditii de eligibilitate:

 • persoane fizice autorizate, asociatii familiale, liber-profesionisti, companii
 • societati comerciale cu cel putin 3 luni de activitate in productie, comert sau servicii
 • in functie de tipul de credit.

Credit Rapid ProCredit Bank

 • Pana la echivalentul in ROL a 2.500 euro
 • 34% pe an, raportata la sold
 • Maximum 24 luni

Credit Business ProCredit Bank

 • 2.500 EUR si pana la 10.000 euro sau echivalentul in lei
 • 32% lei, 20% USD si euro
 • maximum 24 luni

Credit Investment ProCredit Bank

 • Peste 10.000 euro sau echivalentul in lei
 • 26% lei, 12% USD si euro
 • Maximum 5 ani

Michael Doyle, presedintele CHF International, declara ca micii intreprinzatori trebuie sa fie sprijiniti in primul rand pentru a avea acces la instrumente IT si la retele internationale. Acesta afirma ca trebuiesc folosite mai multe parghii sprijinul pentru acces la tehnologie este una apoi, vine crearea de asociatii intre intreprinzatori. Exista retele internationale de cooperare, care se bazeaza pe impartasirea unor interese comune.

Sursa: , Revista Capital online, autor Ioana Morovan, 10 februarie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.