Fermierii risca sa piarda fonduri de sute de milioane de euro

PNDR, Emil Boc, Valeriu Tabara, credite, fonduri europene, proiecte

Din partea Bancii Nationale a participat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, iar din partea MADR au mai fost prezenti secretarii de stat Adrian Radulescu si Barna Tanczos.

Intalnirea a avut ca scop deblocarea si continuarea creditarii pentru agricultura, atat pe fonduri europene cat si pe componenta generala de finantare a investitiilor in agricultura. Astfel, au fost discutate cateva modalitati prin care pot fi sprijiniti cei care au in derulare proiecte europene si au greutati in accesarea creditelor.

In primul rand, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va realiza o analiza a proiectelor aflate in derulare, astfel incat acolo unde exista un minim de bancabilitate a proiectului acesta sa fie continuat. Acolo unde nu sunt indeplinite nici macar conditiile minimale pentru bancabilitatea unui proiect, intr-un termen stabilit sa se impuna rezilierea contractelor astfel incat, pe viitor, banii europeni sa fie utilizati eficient si sa nu fie pierduti de Romania.

In ceea ce priveste noile sesiuni de proiecte, participantii la discutii au convenit ca MADR impreuna cu Fondul de Garantare a Creditului Rural si cu bancile sa incheie protocoale de colaborare prin care sa fie precizate foarte clar conditiile de evaluare a unui proiect. In acest sens, protocoalele vor face referire la necesitatea unei scrisori de confort neangajanta care, in momentul in care proiectul este aprobat, sa se transforme intr-o scrisoare de confort angajanta.

„Aceasta se doreste a fi o masura de siguranta, atat pentru investitori, cat si pentru Romania, ca tara, ca acesti bani europeni vor fi cheltuiti in timp si la timp si nu ne vom mai afla pe viitor in situatia de a pierde bani europeni”, a declarat, la finalul intalnirii, premierul Emil Boc.

La randul sau, Barna Tanczos a declarat „Noi speram prin aceasta masura sa reusim sa crestem eficienta cu care implementam proiectele deja aprobate si semnate. Proiectele care nu pot fi realizate, trebuie reziliate, banii deblocati si pusi la dispozitia altor beneficiari care ii asteapta.”

In ceea ce priveste bancabilitatea, Barna Tanczos a precizat ca aceasta se refera la sustenabilitatea acestor proiecte de investitii din punct de vedere bancar. Astfel, „beneficiarii care vin pe masura 121 si 123 din PNDR au obligatia de a aduce o scrisoare de confort de la banca inainte de depunerea proiectului pentru aprobare, prin care demonstreaza ca acel proiect ii va aduce niste venituri care ii asigura plata ratelor si amortizarea investitiei,” a mai mentionat secretarul de stat, Barna Tanczos.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top