Administratia Fondului pentru Mediu finanteaza cu 100.000 mii de lei lucrarile de inchidere a iazurilor de decantare din sectorul minier

AFM, finantare, sector minier, iazuri, decantare, riscuri, accidente

Astfel, prin disponibilizarea din Fondul pentru Mediu a sumei de 100.000 mii de lei, credit de angajament pana in anul 2012, se asigura urgentarea finantarii la nivel corespunzator a activitatilor si lucrarilor necesare prevazute prin Programul pentru inchiderea si punerea in siguranta a iazurilor de decantare prioritare din sectorul minier.

Finantarea aprobata prin Hotarare contribuie la prevenirea si evitarea riscurilor de producere a unor accidente tehnice majore care pot genera victime umane si catastrofe ecologice cu grave efecte sociale.

Totodata, actul normativ asigura derularea eficienta a activitatilor si lucrarilor prevazute in Strategia de Reconstructie Ecologica a Siturilor Afectate de activitatile miniere. De asemenea contribuie si la respectarea angajamentelor asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana.

Actul normativ are un important impact asupra mediului asigurand atat protectia durabila a zacamintelor, prin inchiderea si punerea in siguranta a depozitelor industriale periculoase, cat si reconstructia ecologica a suprafetelor afectate de activitatile miniere.

Hotararea introduce un element nou de siguranta privind eliminerea riscurilor de accidente cauzate de pierderea stabilitatii, in timp, a iazurilor de decantare si a lucrarilor hidrotehnice de management a apelor de suprafata si subterane existente in zona.

Punerea in aplicare a actului normativ si supravegherea efectelor ce decurg din acesta vor fi indeplinite de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Sursa: Administratia Fondului pentru Mediu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.