Ion Calea: “Esecul Guvernului in accesarea fondurilor comunitare agraveaza criza”

Ion Calea, criza, fonduri europene, esec, Guvern

“Din seria dialogurilor sustinute in capitala UE, am retinut cu mahnire concluzia ca, la Bruxelles, Romania apare ca o tara izolata pe plan international, o tara care este aproape in faliment si care traieste pe datorie. De asemenea, nu o data ni s-a spus ca esecul actualului Guvern din Romania in accesarea fondurilor comunitare agraveaza criza economica din tara”, a precizat Calea.

Presedintele CJ Valcea considera ca trasatura de caracter a romanilor ramane competenta, asa explica ‘intr-un fel europenii si faptul ca, atunci cand nu si-au putut aplica acasa talentul, inteligenta si maiestria, romanii au migrat spre alte zari.”

Ca obiective locale, delegatia Consiliului Judetean Valcea a urmarit la Bruxelles scoaterea din impasul financiar a Societatii OLTCHIM, sprijin economic in dezvoltarea sectorului feroviar avand ca punct distinct finalizarea constructiei caii ferate Rm.Valcea – Valcele, si nu in ultimul rand, atragerea de fonduri europene pentru punerea in valoare a potentialului turistic din judetul Valcea.

“Surpriza nu a lipsit nici in aceste trei cazuri. A trebuit sa bat drumul pana la Bruxelles ca sa aflu ca Guvernul Romaniei avea porti deschise pentru atragerea de bani europeni care sa favorizeze investitiile si la OLTCHIM, si la C.F. Rm.Valcea – Valcele, si la dezvoltarea turismului nostru montan. De cateva ori interlocutorii ne-au precizat ca fondurile europene ar fi o resursa de exceptie pentru Romania atat in ceea ce priveste situatia de criza economica, dar si investitiile in dezvoltare”, a subliniat Ion Calea.

Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Valcea, la nivelul Romaniei, valoarea totala a proiectelor aprobate s-a apropiat de 9 miliarde euro, in schimb rata de absorbtie a fondurilor alocate abia a ajuns la 11%, spre deosebire de Slovenia, care a atras 97% din fonduri, sau Polonia – 88%. Vizita efectuata de reprezentantii Consiliului Judetean la Bruxelles saptamana trecuta a fost ca urmare a invitatiei primite din partea grupului socialist de la Parlamentul European.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.