Satele sasesti fac business ecologic si proiecte cu bani europeni

Comuna Saschiz din judetul Mures s-a dovedit a fi un veritabil loc de aplicare a programelor de dezvoltare agricola din zona. Cu ajutorul Fundatiei Adept si cu bani de la companii, micii producatori din zona au invatat sa faca afaceri si sa foloseasca fondurile europene pentru conservarea biodiversitatii si cresterea nivelului de trai.

Fundatia locala Adept, sprijinita financiar de Orange Romania, ii ajuta pe localnicii din Saschiz sa-si deschida afaceri si sa acceseze fonduri europene pentru agricultura. Membrii fundatiei spun ca zona are un peisaj semi-natural, rezultat al agriculturii traditionale, care este si acum principala sursa de venituri pentru multi fermieri din zona. Insa, biodiversitatea depinde de pastrarea agriculturii traditionale care, in opinia Adept, este amenintata de veniturile mici din mediul rural, abandonarea fanetelor si agricultura intensiva.

De aceea, Fundatia si-a stabilit ca obiective principale conservarea biodiversitatii si dezvoltarea rurala in satele sasesti din sud estul Transilvaniei. Si cum biodiversitatea ridicata a zonei nu poate fi protejata fara aportul oamenilor, membrii fundatiei, au identificat, pentru inceput, activitatile din zona si oamenii care stiu sa le faca cel mai bine. Si, in plus, au pus accent pe agro-turism, pentru ca sunt foarte multi turisti care apreciaza aceasta zona.

Fundatia Adept a organizat mai multe cursuri de agro-turism si igiena alimentara pentru micii producatori din zona care au invatat, printre altele, putina contabilitate, marketing si management, limba engleza si lucruri practice in bucatarii.

Fundatia Adept in colaborare cu primaria din Saschiz a demarat, in premiera pentru Romania, un proiect specific pentru fanete si pasuni pe Masura Sapard 3.3.

Sapard 3.3. este prima masura de agro-mediu din Romania prin care fermierii sunt ajutati cu bani europeni sa pastreze managementul traditional al pajistilor, pasunilor si fanetelor. Masura 3.3 presupune o finantare de 95 euro pe hectar intr-un an, fara fonduri locale de pornire. Potrivit primarului din Saschiz, Ovidiu Soaita, pentru urmatorii cinci ani au obtinut deja o finantare de 800.000 euro, iar primii bani vor ajunge in buzunarele localnicilor in luna noiembrie.

Regiunea pastreaza inca un peisaj rural pe care Europa l-a pierdut aproape in intregime. Un mozaic de sate traditionale si biserici medievale fortificate, paduri intinse de foioase si pajisti bogate in flori si animale salbatice. La sud de Sighisoara, pe aproximativ 95 de mii de hectare, zona cuprinde 8 comune din 3 judete: Brasov, Mures si Sibiu.

In cazul unui astfel de peisaj semi-natural, activitatile economice ale localnicilor sunt sprijinite de fonduri UE conform modelului Natura 2000. Iar marele avantaj al acestui tip de proiect este ca se depune ca suma de plecare doar 25% din banii necesari investitiei, iar solicitantii isi pot moderniza ferma, cumpara utilaje agricole sau pot pune bazele unei mici societati comerciale.

Pentru cei care vor sa dezvolte proiecte similare si in alte regiuni ale tarii, rabdarea este esentiala. Apoi, o strategie cu cateva idei clare despre cum/ce vrei sa faci si un buget pe care sa te bazezi sunt la fel de importante.

Sursa: EurActiv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top