Raspuns afirmativ pentru aderarea Romaniei

Parlamentul European si-a data azi acordul pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, cu 497 si respectiv 522 de voturi pentru. Tratatul de aderare va fi semnat pe 25 aprilie. Votul din Parlamentul European a adus propunerii pentru aderarea Romaniei un scor mai slab decat cel obtinut de propunerea pentru aderarea Bulgariei.

In cadrul sesiunii plenare de astazi, 13 aprilie, Parlamentarii au votat la inceputul sesiunii asupra calendarului intalnirilor plenului PE pentru 2006. In bugetul aprobat de PE pentru 2007-2013, este prevazuta eventualitatea in care Romania si Bulgaria vor deveni membre ale UE la 1 ianuarie 2007. A urmat votarea amendamentelor la cele doua rapoarte, majoritatea amendamentelor fiind respinse.

Cu 522 voturi pentru, 70 impotriva si 69 de abtineri, recomandarea Van Orden pentru aderarea Bulgariei a fost aprobata. Cu 564 voturi pentru, 59 impotriva si 41 de abtineri, Raportul Moscovici asupra Romaniei a fost adoptat. Dupa acest prim vot, s-a readus totusi in atentia parlamentarilor coruptia si problemele din Romania afirmandu-se ca in acest moment Romania nu poate fi membra a Comunitatii Europene.

Moscovici este de parere ca semnalul transmis nu trebuie sa contina scepticism in privinta extiderii, reamintind ca se poate vota “pentru” fara emotii, existand clauza de salvgardare. Cu 497 voturi pentru, 93 impotriva si 71 de abtineri, recomandarea Moscovici asupra aderarii Romaniei la Uniunea Europeana fost adoptata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.