Dezvoltarea creditului rural

Bancile vor inlocui creditul de consum cu cel agricol privind cu mai mult interes catre agricultori, Ministerul Agriculturii lucreaza la un proiect de act normativ care va schimba conditiile de creditare.

Dupa ce a acordat masiv credite de consum, sistemul bancar se va orienta in urmatorii ani pe creditele pentru agricultori. Situatia actuala in domeniul creditarii sectorului agricol este similara cu cea intilnita in urma cu trei ani in retail.

Principalii factori care vor duce la dezvoltarea creditului rural se refera la fondurile europene care patrund in tara noastra: SAPARD si, dupa momentul 2007, Fondul de Restructurare Rurala. Aceasta in conditiile in care banii europeni pot fi accesati numai daca si agricultorii vin cu o parte din bani.

Creditul agricol se va dezvolta datorita implementarii programului SAPARD care nu se poate face fara banci. De asemenea, dupa 2007, dupa ce se vor putea accesa fondurile de restructurare, va fi o explozie a creditelor atit la cele pentru investitie cit si la cele pentru productie, dupa cum explica presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

Momentan, din cauza riscurilor mari, bancile nu au nici un interes sai finanteze producatorii agricoli care nu-si pot demonstra in nici un fel bonitatea.

Din datele Ministerului Agriculturii, valoarea creditelor din agricultura care au fost rambursate anul trecut s-a ridicat la 1.400 de miliarde lei. De asemenea, valoarea garantiilor acordate de Fondul de Garantare a Creditului Rural s-a ridicat la 900 de miliarde lei. Garantia oferita de Fond nu poate depasi 50% din valoarea unui credit pe termen scurt, si 70% pentru creditele pe termen lung.

Sursa: , Cotidianul online, 22 februarie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.