Aviz favorabil pentru aderarea Romaniei

Comisia Europeana a facut public marti, 22 februarie, avizul sau favorabil asupra aderarii la Uniunea Europeana Romaniei si Bulgariei. Acest aviz favorabil vine in continuarea incheierii cu succes a negocierilor de aderare, in cadrul Consiliului European de la Bruxelles din data de 17 decembrie 2004, si a finalizarii tratatului de aderare, in februarie 2005.

Totodata se atrage atentia ca mai sunt multe de facut in 2005 si 2006 pentru a realiza progrese in materie de reforme astfel incat cele doua tari sa satisfaca in totalitate si la timp ansamblul criteriilor de aderare. Dupa inchiderea negocierilor de aderare si finalizarea Tratatului de Aderare, avizul dat de Comisia Europeana este prima etapa a procedurilor ce culmineaza cu semnarea Tratatului.

Potrivit calendarului stabilit de Presedintia Luxemburgheza, impreuna cu Parlamentul European si Comisia, pentru ca semnarea. Tratatului de Aderare sa poata avea loc la data de 25 aprilie 2005 la Luxembourg, avizul conform al Parlamentului European trebuie sa fie exprimat la data de 13 aprilie 2005, urmat de o decizie in acest sens a Consiliului de Ministri al UE, in aceeasi zi cu semnarea Tratatului, respectiv la data de 25 aprilie 2005.

Tratatul de Aderare, ce va trebui ratificat de catre statele membre UE, prezente si viitoare, va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2007. Ca raspuns la cererile de aderare prezentate de Bulgaria si Romania, in decembrie si respectiv iunie 1995, Comisia si-a exprimat in 1997 Opinia asupra aderarii celor doua tari, apoi a evaluat stadiul pregatirilor acestora, in anii urmatori, ceea ce a condus la inceperea negocierilor de aderare in februarie 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.