Cum dispar miliarde de dolari

SUA, reconstructie, Afganistan, finantare, raport, audit

Potrivit acestui raport redactat de Inspectorul general pentru reconstructia Afganistanului (SIGAR), Washingtonul a deblocat “aproximativ 18 miliarde de dolari” intre 2007 si 2009, distribuite intre 7.000 de “organizatii cu scop nelucrativ si societati private”, instalate in Afganistan si care lucreaza la reconstructia tarii.

Dar, semnaleaza textul, adresat secretarului de Stat Hillary Clinton, colegului acesteia de la Aparare Robert Gates si ambasadorului american in Afganistan Karl Eikenberry, “este complicat sa te orientezi in labirintul derutant pe care il constituie societatile angajate de administratia” americana.

Atit Pentagonul, cit si Departamentul de Stat si USAID (Agentia americana pentru dezvoltare internationala) “sint incapabile sa spuna clar citi bani au cheltuit cu contracte dedicate activitatilor de reconstructie in Afganistan”, subliniaza raportul, primul audit pe aceasta tema. SIGAR regreta in special ca nu a fost creata o “baza de date centrala pentru urmarirea evolutiei diferitelor proiecte de reconstructie lansate de agentiile si departamentele americane”, contrar unei recomandari pe care a facut-o in trecut.

Raportul acuza Pentagonul, in cadrul caruia “coexista patru organisme care se ocupa de gestionarea contractelor de reconstructie finantate de Departamentul Apararii care nu se coordoneaza intre ele”. Mai rau, arata textul, “schimbul de informatii intre agentiile guvernamentale este redus la cea mai simpla expresie”. De la inceputul invaziei in 2001, “Statele Unite au cheltuit 55 de miliarde de dolari pentru reconstructia Afganistanului”, arata raportul.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.