Amanare de trei luni pentru proiectele de dezvoltare a exploatatiilor agricole

Valeriu Tabara, amanare, exploatatii agricole, proiecte, Masura 121

“Din fericire, UE ne-a cerut sa nu incepem depunerile de proiecte pe Masura 121 in 2 decembrie, ci sa aminam cu trei luni ca sa fie timp suficient sa poata fi revazute studiile de fezabilitate si refacute proiectele. In urmatoarea luna ii voi asculta pe toti cei care vin cu propuneri concrete pe Masura 121”, a declarat ministrul Agriculturii, la intilnirea cu fermieri din mai multe judete.

El a explicat ca ministerul pe care il conduce face eforturi extraordinare pentru a revedea planul national de dezvoltare rurala, in sensul prioritizarii unor probleme de interes major pentru agricultura.

“Eu am dat in minister in lucru citeva studii legate de strategiile sectoriale, inclusiv in cadrul Masurii 121. Ce inseamna ferma de la 20 la 50 de hectare, de la 50 la 100 de hectare, iar enumerarea merge pina la 500 de hectare. Prioritatea noastra absoluta va fi acest sector. Nu ma dezic de agricultura mare, dar ea este undeva intr-un segment mic, ma intereseaza acest sector mare care poate furniza forta unei agriculturi si a unei industrii alimentare solide, ferma aceea care porneste de la 20 de hectare pina la 500 de hectare”, a spus ministrul.

El a adaugat ca este constient de faptul ca acest tip de ferma nu poate fi realizat intr-un an si a dat exemplul Germaniei, tara in care la acest tip de ferma s-a lucrat zece ani. “Vreau sa vad studiul pe partea vegetala, inclusiv sa fac ierahizarea punctajului (pentru proiectele depuse – n.r.), sa nu ma mai intilnesc cu faptul ca 80 la suta din proiecte au acelasi punctaj. Cum sa le alegem?”, a spus el.

Totodata, ministrul a anuntat ca a dat in lucru un studiu pentru fermele de animale. “In cadrul Masurii 121, am dori sa asezam bani speciali, sa nu intre in competitie ferma de oi cu cea de vaci sau de cai. Acelasi lucru il vom face pentru fermele viticole si pomicole”, a afirmat Tabara.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.