Institutia pentru facilitarea creditelor agricole

Institutia propusa de Ministerul Agriculturii pentru facilitarea creditelor agricole, Casa de Credit Rural, se vrea a fi o banca pentru producatorii agricoli si va functiona din banii fermierului pentru fermier.

Banca va functiona dupa alte principii fata de bancile comerciale, deoarece parte din capitalul necesar constituirii bancii va fi asigurat de catre persoanele fizice sau juridice din domeniul agricol, iar creditele vor fi acordate cu prioritate membrilor asociati.

Aceasta institutie se va adresa in mod deosebit agricultorilor si mai apoi societatilor de prelucrare. Creditele vor fi acordate din capitalul bancii si din sursele puse la dispozitie de stat, casa nu va atrage depozite de la populatie, iar valoarea minima a capitalului va fi stabilita ulterior.

Pentru a putea accesa un credit de la Casa de Credit Rural, fermierii pot garanta cu veniturile generate de investitia pe care doresc sa o faca. Agricultorul trebuie doar sa demonstreze ca afacerea pe care vrea sa o initieze este rentabila.

Creditele vor fi acordate pe termen scurt, de un an, si pe termen mediu – pe o perioada de pina in cinci ani. Potrivit proiectului de act normativ al legii creditului agricol, Fondul de Garantare a Creditului Rural si Fondul de Garantare a IMM-urilor vor acorda producatorilor agricoli garantii si pentru creditele mai mari de 10.000 de euro.

In prezent pentru a putea beneficia de garantii din partea celor doua fonduri, producatorul trebuie sa se limiteze la un imprumut cuprins intre 5 si 10.000 de euro.

Sursa: , Cotidianul online, 01 martie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.