O lege pentru finantarea investitiilor agricole

Ministerul Agriculturii lucreaza la un nou proiect de lege referitor la creditele pentru investitii in acest sector. Viitorul act normativ isi propune sa imbunatateasca accesul producatorilor agricoli la credite pentru a reduce totodata numarul celor care se plang de lipsa cofinantarii necesare obtinerii fondurilor Sapard.

Reprezentantii celor mai importante banci si societati de asigurari din tara au sustinut in cadrul unei intalniri cu reprezentantii Ministerelor Agriculturii si Finantelor, ai Agentiei Sapard si Fondului de Garantare a Creditului Rural ca este necesara instituirea unor instrumente si facilitati de finantare a investitiilor in mediul rural in vederea unei mai bune absorbtii a fondurilor europene.

Principalele probleme cu care se confrunta bancile comerciale si societatile de asigurari in creditarea sau asigurarea investitiilor in agricultura sunt riscurile specifice pe care le implica acest sector de activitate: riscurile naturale (seceta, inundatii etc.) si riscul de neplata. De asemenea, in cazul investitiilor prin Programul SAPARD exista riscul ca investitia creditata sa devina neeligibila.

Reprezentantii institutiilor publice au subliniat importanta simplificarii procedurilor de creditare pentru mediul agricol, importanta intabularii unice a terenurilor (astfel incat terenul agricol sa poata constitui garantie pentru bani), precum si ecesitatea identificarii unor instrumente concrete de finantare si cofinantare a investitiilor in agricultura.

Sursa: , Romania Libera online, 28 februarie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.