Romania este pe primul loc la contractarea fondurilor europene

fonduri europene, POS Mediu, proiecte, absorbtie, László Borbély

In discursul sau, László Borbély a aratat ca Ministerul Mediului si Padurilor gestioneaza POS Mediu, unul din cele mai importante programe din punct de vedere al alocarii de fonduri europene.

Totodata si-a exprimat satisfactia ca Romania este prima tara din Uniunea Europeana care a contractat 2,8 miliarde de euro pentru proiecte de mediu.

“Problema este insa cu absorbtia, si doresc sa transmit pe aceasta cale, ca responsabiltatea cheltuirii acestor fonduri revine autoritatilor publice locale care se ocupa direct de managementul acestor proiecte de anvergura”, a declarat ministrul Mediului si Padurilor.

In ceea ce priveste regiunile de dezvoltare din Romania, ministrul László Borbély a declarat ca, pentru absorbtia eficienta a fondurilor, pentru operationalizarea regiunilor de dezvoltare, este nevoie de regandirea si redesemnarea acestora, asa cum prevede de altfel programul de guvernare.

“Voi face tot posibilul pentru acest scop, avem nevoie de regiuni mai mici bazate in primul rand pe criterii economice, pe traditii, cu atributii administrative”, a declarat László Borbély adaugand ca “trebuie sa gandim in proiecte regionale, in institutii, strategii regionale. Responsabilitatea regionala va trebui sa dobandeasca o importanta deosebita, altfel riscam sa avem regiuni doar pe hartie si sa pierdem fonduri europene importante”.

Referitor la prioritatile de mediu, ca presedinte al Comisiei de Dezvoltare Durabila al ONU, ministrul László Borbély a declarat ca “factorii politici trebuie sa inteleaga, ca pe termen mediu si lung sunt doar doua alternative: ori recunoastem problemele de mediu existente pe plan global si ne schimbam atitudinea fata de investitiile cu efect negativ asupra mediului, ori acceptam ca toate strategiile de reducere de emisii, conservarea naturii vor ramane strategii pe hartie si vom suporta consecintele pe termen lung”.

Sursa: Ministrul Mediului si Padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.