“Pentru Ministerul Mediului si Padurilor impadurirea este o prioritate absoluta”

László Borbély, impadurire, prioritate absoluta, POS Mediu, Casa Verde

Ministrul László Borbély a vizitat comunele Ciprian Porumbescu si Balaceana, unde se desfasoara un program de impadurire in valoare de 4.032.878 lei.

“Pentru Ministerul Mediului si Padurilor impadurirea este o prioritate absoluta. Doar anul acesta am alocat de sase ori mai multi bani pentru impadurire, fata de anii precedenti. in 2010 am planificat impadurirea a 35 mii de ha de teren in Romania” a declarat László Borbély.

Totodata, in calitate de presedinte al Comisiei de Dezvoltare Durabila CSD19 a ONU, ministrul Mediului si Padurilor a aratat ca: “impadurirea a devenit o prioritate si la nivel global iar la reuniunea din decembrie de la Cancun, una dintre cele mai importante decizii care va fi adoptata va viza acest lucru, este nevoie de o strategie coerenta pentru impadurire, si bani mai multi pentru acest domeniu, pentru salvarea planetei”.

In ceea ce priveste inundatiile, László Borbély a precizat, ca anul acesta s-au alocat cei mai multi bani pentru prevenirea inundatiilor in ultimii 20 de ani, si, totodata, considera ca padurile pot reduce semnificativ riscul aparitiei acestora, subliniind in acelasi timp necesitatea realizarii hartilor de risc pentru care, prin intermediul POS Mediu, s-au alocat peste 40 de milioane de euro.

Facand referire la problematica absorbtiei fondurilor europene, László Borbély a precizat ca: “este o perioada cruciala in ceea ce priveste atragerea de fonduri europene. Doar la POS Mediu, Romania are contracte semnate in valoare de 3 miliarde euro, situandu-se pe locul I in Europa, insa la capitolul de absorbtie mai avem de recuperat. Totodata, felicit autoritatile din Suceava, care nu au asteptat semnarea contractului pe deseuri la POS Mediu si au inceput lucrarile de constructii la depozitul ecologic din judet din surse proprii. Dupa incheierea contractului ei vor putea recupera banii din fonduri europene”.

In ceea ce priveste Programul Casa Verde, László Borbély a precizat ca, “pana la aceasta ora s-au depus 14.000 de cereri, si au fost efectuate peste 500 de plati”.

Ministrul László Borbély a subliniat ca, “in acest an de recesiune, MMP a reusit sa aloce pentru programe, proiecte verzi, de doua ori mai multi bani fata de anul trecut, valoarea acestor investitii ajungand la peste 1 miliard de euro“.

Sursa: Ministerul Mediului si Padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.