Guvernul a aprobat un plan masiv de investitii in infrastructura publica

investitii, infrastructura publica

O parte importanta a Programului se refera la finantarea a cel putin 800 de proiecte ramase restante pe masura 3.2.2, care vizeaza modernizarea spatiului rural romanesc prin asigurarea de drumuri, canalizare, obiective sociale.

“Foarte multe primarii au cheltuit bani seriosi pe studiile de fezabilitate in vederea pregatirii proiectelor, proiecte care nu au fost finantate in integralitate din fonduri europene din cauza resurselor financiare limitate si am luat decizia de a continua finantarea acestora de la bugetul de stat” a precizat premierul Boc.

Alte proiecte se refera la modernizarea si asfaltarea a 10.000 de kilometri de drumuri judetene si de interes local si realizarea de legaturi cu drumurile nationale si cu sistemul de autostrazi.

De asemenea, 1.500 de localitati vor beneficia de statii noi de epurare a apelor uzate, de alimentare cu apa si de canalizare.
Toate aceste programe sunt gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, prin componenta Infrastructura in domeniul dezvoltarii regionale.

Suma pe care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului o aloca pentru cele trei subprograme pe care le detine – programul de modernizare a satului romanesc, programul de reabilitare si modernizare a 10.000 de kilometri si realizarea sistemului de canalizare si epurare a apelor uzate – se ridica la 4 miliarde de euro, a precizat ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea.

In ceea ce priveste plata proiectelor, Elena Udrea a declarat ca “finantarea se asigura din sume alocate anual, insa in primii 2 ani aceasta se va face de catre executanti, urmand ca din anul 2013 ministerul sa inceapa sa achite contravalaorea lucrarilor pe masura ce ele sunt finalizate” a detaliat ministrul Dezvoltarii.

A doua componenta a Programului – Infrastructura in domeniul mediului – se refera la finantarea a 50 de lucrari din Programul National de Prevenire a Inundatiilor si a peste 100 de lucrari de reabilitare si modernizare a sistemelor de alimentare cu apa.

Ministrul Laszlo Borbely a declarat ca programul de reabilitare si modernizare a sistemelor de alimentare cu apa va beneficia de o finantare de circa 300 milioane de euro, iar lucrarile de prevenire a inundatiilor vor fi finantate cu circa 600 de milioane de euro din Fondul de Mediu, bani platiti incepand din anul 2013.

Premierul Emil Boc a afirmat ca Programul adoptat de Guvern asigura modernizarea satului romanesc si apropie conditiile din Romania de cele existente in tari avansate din UE din perspectiva modernizarii spatiului rural, dar creeaza si locuri de munca si sustine activitatea economica.

De asemenea, primul-ministru a declarat ca prin acest Program Romania isi indeplineste angajamentele pe care le are cu Uniunea Europeana.

“Avem termene stabilite pentru realizarea diverselor lucrari de canalizare, statii de epurare, de apa, astfel incat Romania sa isi onoreze obligatiile pe care le are in raport cu UE si sa nu fie pusa in situatia de a plati amenzi pentru neindeplinirea acestor obligatii” a subliniat premierul Emil Boc.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.