Ploaie de bani pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene

Republica Moldova, acorduri, finantare

Ultima saptamana de campanie electorala din Republica Moldova a coincis cu o veritabila ploaie de bani, sub forma de granturi sau credite ce urmeaza a fi alocate din partea Uniunii Europene.

Astfel, marti, 23 noiembrie, seful guvernului Republicii Moldova Vlad Filat si Constantin Sinodyno, Director Operatiuni Europa de Est a Bancii Europene pentru Investitii (BEI), au semnat doua contracte de imprumut in valoare totala de 150 milioane euro.

Un acord prevede alocarea a 75 milioane euro de catre BEI pentru reabilitarea drumurilor. Proiectul va fi implementat pana in anul 2014, imprumutul avand o perioada de rambursare de 18 ani, o perioada de gratie de 5 ani, iar rata dobanzii de 3%.

Al doilea acord prevede alocarea a 75 milioane euro pentru dezvoltarea sectorului vitivinicol, cu o durata de 12 ani, cu perioada de gratie de 5 ani si rata dobanzii variabila, de pana la 3%.

Miercuri, 24 noiembrie, premierul moldovean Vlad Filat si Ambasadorul Dirk Schuebel, seful Delegatiei Uniunii Europene in Republica Moldova, au semnat “Documentul Cadru privind Programul comprehensiv de dezvoltare institutionala pentru perioada 2011-2013“.

Acordul, parte integranta a Parteneriatului Estic lansat de Uniunea Europeana, prevede acordarea a 41 milioane euro, grant nerambursabil, pentru dezvoltarea capacitatilor institutionale ale Republicii Moldova in vederea onorarii angajamentelor ce urmeaza a fi asumate in cadrul viitorului Acord de Asociere.

Joi, 25 noiembrie, deputatii europeni au aprobat un protocol la Acordul de parteneriat si cooperare care permite Republicii Moldova sa participe la mai multe programe si agentii comunitare, precum cele din domeniul transporturilor, securitatii alimentare, vama, siguranta aviatica si altele. Aceasta initiativa sprijina eforturile de reforma si modernizare ale Republicii Moldova si va permite autoritatilor de la Chisinau sa acceseze fonduri din programul de asistenta externa ENPI.

Vineri, 26 noiembrie, prim-ministrul Vlad Filat urmeaza sa semneze un pachet de acorduri de finantare din partea Uniunii Europene in valoare totala de 79 milioane euro.

De asemenea, saptamana curenta a fost semnat un acord intre BEI si banca “Mobiasbanca-Groupe Societe Generale” privind deschiderea unei linii de credit in valoare de 10 milioane euro pentru un termen de 10 ani, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a decis alocarea unui imprumut de 7,75 milioane de euro companiei “Health Forever International”, infiintata de investitorii turci si americani pentru constructia primului spital privat din Republica Moldova.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.