Garantii de la stat pentru trei proiecte cu fonduri UE neeligibile

garantii de la stat, proiecte

FNGCIMM a platit garantii pentru trei proiecte din fonduri structurale care s-au dovedit neeligibile, a declarat ieri presedintele fondului, Aurel Saramet, care considera ca principala problema in absorbtia banilor europeni este lipsa dialogului intre autoritatile de management si banci.

“Deja am platit trei garantii pentru sustinerea finantarii fondurilor structurale. (…) Fie bancile au acordat finantari prea usor, fie au acordat unor proiecte care nu au fost fezabile”, a spus Saramet, la un seminar organizat la BNR pe tema fondurilor structurale.

Presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) nu a mentionat si care este valoarea celor trei garantii platite. Saramet a explicat ca in prezent una dintre problemele majore in absorbtia fondurilor structurale este lipsa dialogului intre autoritatile de management care aproba proiectele si bancile care acorda finantarea.

“Dialogul dintre autoritatile de management si banci nu exista. Atita vreme cit dialogul intre cei care declara proiectul eligibil si banci
nu exista (…), daca nu vom avea un consens, vom avea in continuare probleme cu finantarea fondurilor structurale. Bancherii lucreaza cu riscul, va rog sa ma iertati, cum lucram noi cu aia cu coasa”, a mai spus Saramet.

El a aratat ca in sistemul bancar se creeaza astfel premisele unor esecuri, intrucit finantarile acordate pentru proiectele neeligibile se aduna la provizioanele bancilor, care le diminueaza profitul.

In acest context, bancile doresc sa riste mai putin, motiv pentru care nu acorda finantare si pentru start up-uri, desi pot avea proiecte eligibile. “Bancile doresc sa riste mai putin. Primul lucru pe care le intereseaza e provizionul. Daca nu plecam de la premisa ca ele sint cele care dau banul si trebuie sa lucram impreuna, nu ajungem nicaieri”, a completat Saramet.

El a tinut sa precizeze ca FNGCIMM a fost capitalizat in iunie cu 46 milioane euro, dar banii nu au fost primiti pina in prezent. “Asta e bine sa se retina”, a spus Saramet.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.