Credite cu dobinda de 3,6% pentru infiintarea unei afaceri

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) acorda credite cu dobinda de doar 3,6% pe an studentilor si angajatorilor din judetele cu o rata mare a somajului. ANOFM ofera angajatorilor din judetele cu o rata mare a somajului si studentilor din toata tara credite cu cea mai avantajoasa dobinda de pe piata, adica de 3,6% pe an, acest lucru fiind posibil datorita subventionarii ei de catre stat.

Potrivit reglementarilor ANOFM, angajatorii din judetele cu o rata medie anuala a somajului mai mare decit rata medie la nivel national pot beneficia de credite cu o dobinda de 25% din dobinda de referinta a BNR. Dobinda se calculeaza lunar putand varia de la o luna la alta. Luna trecuta a fost de 14,5%, iar o patrime din acest procent inseamna aproximativ 3,6%. Creditele pentru investitii se acorda pe trei ani, iar cele pentru activitatile curente – pe sase luni. Pentru acest an sunt disponibili 1.400 de miliarde de lei, aprobati prin Legea bugetului asigurarilor sociale. Licitatia pentru alegerea bancii prin care se vor acorda creditele a avut loc la 18 martie 2005.

Creditele cu dobinda subventionata sint acordate intreprinderilor mici si mijlocii, unitatilor cooperatiste, asociatiilor familiale, persoanelor fizice autorizate pentru desfasurarea de activitati independente si somerilor care infiinteaza societati in scopul crearii de noi locuri de munca, din care minimum 50% sint pentru someri. Suma care se acorda pentru un loc de munca nou creat este de 100 de milioane de lei. Angajatorii din judetele unde se inregistreaza o rata medie anuala a somajului mai mica sau egala cu rata medie anuala a somajului la nivel national pot primi credite cu o dobinda de 50% din dobinda de referinta a BNR, adica 7,25%.

Beneficiarii creditelor pot fi agentii economici care isi desfasoara activitatea principala in sfera productiei, turismului sau serviciilor. De credite cu dobinda subventionata mai pot beneficia somerii si studentii care doresc sa infiinteze mici intreprinderi. Studentii care vor sa beneficieze de credite cu dobinda de 3,6% pe an trebuie sa aiba pina in 30 de ani, sa fie student pentru prima data si sa urmeze cursurile de zi la o facultate de stat sau particulara, autorizata sau acreditata in conditiile legii.

Creditele se acorda studentilor care infiinteaza si dezvolta, individual sau impreuna cu alti studenti, intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau care desfasoara in mod independent o activitate economica in calitate de persoana fizica autorizata. Un alt mare atu al studentilor il reprezinta faptul ca ei beneficiaza de consultanta gratuita, sub forma de servicii juridice, de marketing, financiare, metode si tehnici eficiente de management. Creditele se acorda pentru cheltuieli de capital (dotare cu utilaje si echipamente, instalatii de lucru, mijloace de transport etc.), constructii necesare obiectului de activitate si pentru finantarea stocurilor de materii prime.

Anul trecut, ANOFM a acordat credite cu dobinda de 3,6% angajatorilor din 25 de judete. Judetele Ialomita, Neamt, Vaslui, Hunedoara, Buzau, Galati, Prahova, Vilcea, Botosani, Caras-Severin, Tulcea, Bistrita-Nasaud, Mehedinti, Alba, Covasna, Brasov, Braila, Iasi, Calarasi, Dimbovita, Bacau, Cluj, Gorj, Constanta si Olt au avut o rata a somajului mai mare decit media nationala. Intre timp, rata medie a somajului s-a mai schimbat. Pentru anul 2005, ANOFM va emite un ordin, pina la 18 aprilie (cind va avea loc o noua licitatie pentru alegerea bancii care va derula creditele), in care se va hotari ce judete vor beneficia de credite cu dobinda subventionata.

Sursa: , Cotidianul online, 23 martie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.