Se acorda subventii la ingrasaminte, seminte si pesticide.

Directiile judetene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala au preluat bonurile valorice puse la dispozitie de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) pentru subventiile la ingrasaminte, seminte si pesticide. Potrivit unui comunicat al Ministerului, cele peste 700.000 de carnete, care contin fiecare cite 100 de file de bonuri valorice in trei variante -250.000 de lei, 500.000 de lei si un milion de lei – au fost repartizate deja primariilor pentru a fi distribuite beneficiarilor.

Totodata, MAPDR a alocat 680 miliarde de lei, reprezentind echivalentul a 120.000 de tone de motorina subventionata, cantitatea reprezinta aproximativ 53,5% din necesarul estimat de Ministerul Agriculturii. Potrivit datelor MAPDR, cantitatea totala de motorina necesara se ridica la 224.500 de tone, dintre care 56.000 de tone pentru araturi, 71.000 de tone pentru lucrari de pregatire a terenului, 25.100 de tone pentru insamintari si 72.000 de tone pentru alte lucrari, transport tehnologic si lucrari in zootehnie.

Asociatiile Utilizatorilor de apa pentru Irigatii (AUI) trebuie sa se constituie in Organizatii ale Utilizatorilor (OUAI) pentru a putea beneficia de subventii pentru irigatii in acest an, estimate la un nivel maxim de 2,6 milioane de lei la hectar. Anul trecut, valoarea totala a subventiilor acordate pentru irigare a fost de 1.469 miliarde de lei, respectiv 2,4 milioane de lei la hectar, dintre care 400.000 de lei erau destinati intretinerii si reparatiilor sistemelor de irigare si diferenta de 2 milioane de lei – pentru costurile propriu-zise.

In prezent, in Romania isi desfasoara activitatea 184 de asociatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii, care au de acoperit o suprafata de 700.000 de hectare. Romania dispune de o suprafata agricola de 3 milioane de hectare. Din datele centralizate reiese ca sint cereri de irigare pentru o suprafata de peste 300.000 de hectare, fata de 190.000 de hectare – in 2004. Contractele multianuale se incheie pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 5 ani si prevad plata unui tarif anual si a unuia de livrare a apei pentru irigatii.

Tariful anual se va calcula pentru fiecare punct de livrare a apei si va acoperi costurile estimate de intretinere si reparatii a infrastructurii de irigatii din domeniul public si domeniul privat al statului. Costurile de transport vor include cheltuielile administrative si pentru energia electrica si termica folosite la pomparea apei si cel mult 50% din platile pentru salarizarea personalului. Pretul perceput pentru livrarea apei nu va cuprinde, insa, costurile de intretinere si reparatii, care vor fi acoperite din tariful anual.

Sursa: , Jurnalul de Est online, 25 martie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top