Consiliul Judetean Ialomita nemultumit de derularea programului de ajutoare alimentare PEAD

Ialomita, ajutoare alimentare PEAD, Ilie Cioaca, beneficiari finali

Astfel, reprezentantii Consiliului Judetean Ialomita reclama, pe langa inexistenta unei norme care sa prevada actul administrativ de constituire a grupului de lucru, nereglementarea datei pana la care se iau in calcul beneficiarii, transferarea catre Consiliul Judetean a atributiilor, fara a se transfera si resursele umane, materiale si financiare necesare derularii programului, dar si acordarea catre APIA din teritoriu a unor drepturi discretionare in raport cu Consiliul Judetean.

In plus, in conditiile in care autoritatile nu mai gestioneaza doar doua produse, ci sase, acestea nu sunt livrate toate deodata, autoritatile judetene fiind nevoite sa duca beneficiarilor finali de mai multe ori cate un produs si sa ii cheme de tot atatea ori sa vina sa si le ridice. Aceste inconveniente genereaza atat cheltuieli mari cu transportul acestor produse, cat si nemultumiri in randul beneficiarilor.

“Credem ca s-a depasit o limita de planificare. Desi am solicitat ca pentru luna decembrie cantitatile de produse care ar fi trebuit livrate de APIA Bucuresti catre Consiliile Judetene sa fie livrate pana in 10 sau cel tarziu 15 decembrie, in asa fel incat sa existe posibilitatea ca asemenea produse sa ajunga la beneficiarii finali, am avut surpriza deosebita ca, cel putin pentru produsul lapte praf, sa avem repartitie pe data de 30 decembrie. Practic, va puteti inchipui, eventual sa trimitem colindatorii, ca sa glumesc amar, sa duca un asemenea ajutor catre oameni”, a declarat directorul executiv al Consiliului Judetean, Ilie Cioaca.

Faptul ca APIA Bucuresti a programat repartizarea in judet a laptelui praf pe data de 30 decembrie, a determinat autoritatile sa sesizeze atat institutia care a facut repartitia, cat si Ministerul Agriculturii. Cioaca a precizat, de asemenea, ca se va incerca distribuirea produselor pe care le vor primi pana in jurul datei de 20 decembrie, respectiv malaiul si faina, insa nu au o rezolvare cu privire la produsul lapte praf.

“In Ialomita sunt aproximativ 46.000 de beneficiari. Va inchipuiti ca o parte dintre ei nu vor primi toate produsele pana in sarbatorile de iarna, desi ar fi avut foarte mare nevoie, cel putin in aceasta perioada”, a adaugat Ilie Cioaca.

Potrivit aceleiasi surse, in cazul in care aceste ajutoare alimentare vor fi distribuite dupa 1 ianuarie 2011, s-ar crea incurcaturi, insemnand incheierea unui act aditional la contractul pe care il are C.J. cu societatea care asigura depozitarea, gestionarea, manipularea si distribuirea in teritoriu a unor astfel de produse, dar si probleme cu decontarea cheltuielilor de transport.

Reprezentantul Consiliului Judetean Ialomita sustine, de asemenea, ca Hotararea nr. 600/2009, privind stabilirea beneficiarilor de ajutoare alimentare si a atributiilor institutiilor implicate in planul european, trebuie modificata fundamental, subliniind necesitatea ca APIA din teritoriu sa preia atributiile care la ora actuala sunt transferate Consiliului Judetean, fara a i se asigura si fondurile necesare.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.