
Proiectul „Tinerii impotriva violentei” este un proiect strategic, finantat din Fondul Social European, pe o perioada de 36 de luni. Acest proiect contribuie in mod direct la realizarea obiectivului general al Programului Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane – POS DRU si se inscrie in domeniul major de interventie 1.1 Acces la educatie si formare profesionala initiala de calitate.
La seminar au participat aproximativ 40 de persoane: directori de colegii, licee, grupuri scolare si scoli, consilieri scolari, profesori din consiliul de administratie a scolii si din comisiile de prevenire a violentei organizate la nivelul scolii, reprezentanti ai Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti si ai Inspectoratului scolar al Sectorului 4, politisti ai Sectiilor de Politie din Sectorul 4, reprezentanti ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, carora li s-au adaugat reprezentanta Organizatiei „Salvati Copiii” si reprezentanti ai Agentiei OSC.
Seminarul a fost deschis de catre Claudia Atanasoae, expert comunicare si Branch Manager al Agentiei OSC, care a punctat obiectivele generale si specifice ale Proiectului „Tinerii impotriva violentei” si rolul Agentiei OSC in cadrul acestuia, ca partener pe componenta de comunicare.
Adina Tatu, psiholog si reprezentanta a Organizatiei „Salvati Copiii” a vorbit auditoriului despre principalele cauze si factori care pot determina aparitia violentei in spatiul scolar si a prezentat un material audio-video realizat in cadrul Forumului Copiilor 2010.
A luat cuvantul ulterior Marian Banu, Inspector de comunicare – Purtator de Cuvant al Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti, care a adus in discutie situatia cazurilor de violenta din Municipiul Bucuresti raportate catre institutia pe care o reprezinta si normele care trebuie respectate de catre unitatile scolare in contextul confruntarii cu un astfel de incident.
Gabriela Postescu, Inspector scolar in cadrul Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti Sector 4, a vorbit despre tipologia cazurilor de violenta scolara intalnite pe suprafata Sectorului 4 al Capitalei.
Reprezentantul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, Cosmin Chesaru, Ofiter Specialist in Prevenirea si Combaterea faptelor antisociale, a pus accent pe modalitatile concrete in care scoala poate colabora cu Jandarmeria pentru preventia si diminuarea acestui fenomen.
Adrian Ibis, Profesor sociolog dr. – coordonator Departament consiliere si prevenire a deviantei (predelincventei) juvenile, CMAP-CMBRAE Bucuresti, a avut o interventie pe tema „Solutii privind reducerea violentei in mediul educational”, subliniind importanta colaborarii dintre institutiile implicate in combaterea violentei din scoli.
Prima parte a seminarului s-a incheiat cu prezentarea Claudiei Braduceanu, Coordonator de proiecte si programe scolare, Grup scolar Industrial „Dacia”. Aceasta a adus in atentia participantilor la seminar un proiect elaborat si implementat in cadrul Grupului scolar Industrial „Dacia” in scopul reducerii numarului de cazuri de violenta scolara.
Cea de-a doua parte a seminarului a constat intr-un workshop prin intermediul caruia cei prezenti au avut ocazia sa analizeze Ghidul de comunicare „Combaterea violentei in scoli – o mai buna comunicare intre scoala, Parinti si Copii” elaborat de Agentia OSC.
Participantii la seminar au propus la finalul lucrului pe echipe imbunatatiri si adaugiri care vor fi incluse in ghidul de comunicare ce va fi realizat la sfarsitul tuturor acestor seminarii din Bucuresti si din tara.